Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Dünyanın en büyük ekonomisi ABD'deki subprime krizi esnasındaki doğru öngörüleri sayesinde 500 milyon dolar kazanç sağlayan Hayman Advisors LP'nin sahibi J. Kyle Bass, Japonya Merkez Bankası'nın yatırımcıların satış baskısı altında olan tahvil alımı çabalarında "dramatik" bir artış yapmasının gerektiğini söyledi.

Japonya'nın 10 yıllık yahvil faizleri dün Nisan 2012'den bu yana ilk kez yüzde 1 yükselerek, BOJ'un geçtiğimiz ay öngörülmedik tahvil alım programı açıklamasının bir gün sonrasında kaydettiği tüm zamanların en düşüğünün 3 katının üzerine tırmandı. Japon hisseleri, Shinzo Abe'nin başbakan seçilmesinin öncesinde mali ve parasal teşvik önlemlerinin genişletilmesi çağrısında bulunduğu Kasım'dan bu yana olan kazançlarını azalttı.

Abe ve BOJ'un "mantıklı yatırımcı çelişkisi" olarak adlandırdığı durumla karşı karşıya olduğuna dikkat çeken Bass, Japon hükümet tahvili (JGB) yatırımcıları Abenomi'nin başarılı olacağına inanmaya başlarsa, yabancı tahvil ve hisse almak için JGB'leri ellerinden çıkarmaya başlayacaklarını söyledi. Bass, 2010'dan bu yana Japonya'da bir finansal iflas senaryosu öngörüyor.

BOJ Başkanı Kuroda bu haftaki toplantının ardından tahvil piyasasındaki aşırı volatilitenin önlenmesinin gerektiğini ve ihtiyaç oldukça tahvil alım operasyonlarında düzeltme yapacağını söyledi. BOJ bu hafta 4 Nisan'daki parasal genişleme önlemlerini sabit tutma kararı aldı.