Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Federal Reserve Başkanı Ben S. Bernanke'nin Kongre'de gerçekleştirdiği konuşmasında rekor teşvik önlemlerinin devam edeceği sinyalini vermesi sonrasında altın traderları son 1 ayın en yoğun alım eğilimli davranışını gösteriyorlar.

Bloomberg tarafından görüşleri alınan analistlerden 12 tanesi, fiyatların önümüzdeki hafta yükselmesini beklerken, 9 analist düşüş beklediklerini ve 8 analist tarafsız olduklarını belirtti. Böylece 26 Nisan'dan bu yana yükseliş bekleyenlerin genele oranı en yüksek seviyeye çıktı. Fiyatlar, Fed'in merkez bankalarının tahvil alımlarına öncülük etmesiyle beraber 2008 yılından bu yana yüzde 58 arttı. Külçe altın son 3 haftanın ilk haftalık yükselişini gerçekleştirmeye hazırlanırken, yatırım ve trading şirketi Degussa Goldhandel GmbH bu ay talebin ilk çeyrek ortalamasının iki katı üzerinde olmasını bekliyor.

Bazı yatırımcıların sarı metalin değer koruma özelliğine olan güvenlerini kaybetmesi ve gelişen ABD ekonomisinde hisselerin yükseliş kaydetmesiyle bu yıl 21 milyar dolar değerinde ve 467 ton ağırlığında exchange traded fonları (ETF) satışı gerçekleşti. Bernanke 22 Mayıs'ta yaptığı konuşmada faiz oranlarını artırmanın veya tahvil alımını zamanından erken kesmenin ekonomik toparlanmayı tehlikeye sokacağını belirtmişti. Fiyatların geçtiğimiz ay ayı piyasasına girmesi ve hedge fonların sarı metalin aleyhine büyük bahisler yapmasıyla beraber, fiyatlardaki düşüşler, mücevherat ve sikke altına olan talep yükseliyor.

Frankfurt'ta bulunan Commerzbank AG emtia analisti Daniel Briesemann, "Altın, alternatif yatırım olarak hâlâ talep görecektir. Merkez bankaları tarafından gerçekleştirilen parasal genişleme, büyük para birimlerinde bir değer kaybına yol açacaktır ve her ne kadar bu şimdi bir endişe kaynağı olmasa da eninde sonunda enflasyon endişelerini artıracaktır. Kurumsal müşteriler ETF varlıklarını sattıkları sürece, bu satışlar perakende satışa baskın gelecektir diye düşünüyorum" yorumunu yaptı.