Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

ABD hisseleri, dayanıklı tüketim malları sipariş verilerindeki beklenmeyen artışın parasal genişleme hızının düşürülmesiyle ilgili endişeleri ateşlemesi ve Gap Inc. ile Abercrombie & Fitch Co. kâr verilerinin analist beklentilerinin gerisinde kalması sonrasında düşüşünü üçüncü güne taşıdı.

Gap ve Abercrombie & Fitch yüzde 2.4'ten fazla düşüş yaşadılar. Perakende şirketi Sears Holdings Corp., zarar açıklamasıyla birlikte yüzde 18 geriledi. ABD'nin en büyük online müşteri yönetimi araçları üreticisi Salesforce.com Inc., analist tahminlerinin altında kâr verisi açıklamasının ardından yüzde 6.1 değer kaybetti.

Standard & Poor's 500 Endeksi yüzde 0.7 düşüşle New York saati ile 10:17'de 1,638.72 puana gerilerken, iki aydan fazla bir zaman sonrasında en uzun gerileme sürecine doğru ilerliyor. Dow Jones endeksi 79.34 puan, yani yüzde 0.5, düşerek 15,215.16 puan oldu. Yine aynı saatlerde S&P 500 hisselerinin işlem hacmi son 30 gün ortalamasının yüzde 18 aşağısında seyretti.

New York'ta bulunan New Amsterdam Partners şef yatırım yöneticisi Michelle Clayman, "Bir piyasa normalden çok daha hızlı bir artış gösterdiğinde, arada sırada durup nefes alması beklenen bir şeydir. Piyasalar Fed'in parasal genişlemeyi er ya da geç yavaşlatacağı düşüncesiyle panikledi. Fakat yine de Fed'in söylediklerine bakıldığında, dünyanın içinde bulunduğu durum daha iyi olacağından azaltma gerçekleşebilir" yorumunu yaptı.

Nisan ayında dayanıklı tüketim malları sipariş verilerindeki artış, iş yatırımlarındaki kazançların imalatta yılın ikinci yarısında bir sıçrama olmasına yardım edebileceğini gösteriyor. ABD Ticaret Bakanlığı'nın bugün açıkladığı verilere göre; dayanıklı tüketim malları siparişleri, Mart ayındaki yüzde 5.9'luk düşüşün ardından geçen ay yüzde 3.3 artış gösterdi. Bloomberg anketine katılan 78 ekonomistin tahmin medyanı yüzde 1.5'lik artış olacağı yönündeydi.