Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Tokyo Borsası'nın geçtiğimiz haftaki 1 günlük düşüşü ve tahvillerdeki volatilitenin artmasının ardından konuşan Japonya Merkez Bankası Başkanı Haruhiko Kuroda, varlık piyasasının yükselmeye devam edeceği beklentilerine destek vererek, Japonya'nın artan faizlerler başa çıkabileceğini ifade etti.

Yatırımcıların hisse senedi piyasaları konusunda aşırı "boğa"laştığına yönelik sinyallerin olmadığının altını çizen Kuroda, faizlerin ekonomideki ilerlemeyle birlikte istikrarsızlığa neden olmadan yüzde 1 ila 3 yükselebileceğine işaret eden Nisan'daki BOJ raporuna atıfta bulundu. Japonya'nın 10 yıllık hükümet tahvillerinin getirisi geçtiğimiz hafta yüzde 1'e tırmanarak 5 Nisan'daki rekor düşük seviyesinin 3 katının üzerine işaret etti.

Piyasalardaki volatilite Kuroda ve Japonya Başbakanı Shinzo Abe'nin dünyanın en büyük 3. ekonomisini 15 yıldır devam eden deflasyon sorununu çözme kampanyasına duyulan güveni tehdit ediyor. Dünyanın en büyük tahvil fonu şirketi PIMCO'nun başkanı Bill Gross yatırımcıların Japon yeni ve hükümet tahvillerindeki çıkışa karşı tetilte olmasını tavsiye etti. Büyümenin ilk çeyrekte son 1 yılın en hızlı seviyesini kaydetmesinin ardından politika yapıcıların bu hızı koruması gerekiyor. Topix Endeksi bu yıl yüzde 39 yükseldi. Endeksteki kazançlar 23 Mayıs'taki 2011'deki deprem ve tsunamiden  bu yanaki en büyük düşüş olan yüzde 6.9'luk gerilemenin etkisiyle sınırlandı.

Kuroda'nın Japon piyasaları ve ekonomisinde yükseliş bekleyenlere yeşil ışık yakmayı istediğinin altını çizen JP Morgan Chase&CO'nun kıdemli ekonomistlerinden Masamichi Adachi, "Pozitif ilerleme sinyallerinin olduğu bu dönemde asla endişeli ifadeler kullanarak tüm çabalarının üzerine bir kova soğuk su dökmeyecek" dedi.