Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Japonya Merkez Bankası'nın tutanakları, bankanın yönetim kurulundaki bazı üyelerin enflasyon beklentilerinin, gerçek fiyat artışına yansımakta başarısız olabileceği ve BOJ'un Mart 2016'ya kadar yüzde 2 enflasyon beklentisini tutturumayabileceğine ilişkin endişelerine dikkat çekti.

BOJ'un 26 Nisan tarihli tutanaklarında bazı politika yapıcıların, "enflasyon beklentilerinin, gerçek enflasyon oranına yansıyıp yansımayacağı çok belirsiz" ifadeleri yer aldı. JP Morgan Chase&Co.'ya göre BOJ'un "bazı" ifadesi genellikle 2 kişiye işaret ediyor.

Tokyo Borsası bugün düşüş kaydederek, Japon başbakan Shinzo Abe'nin dünyanın en büyük 3. ekonomisini yeniden canlandırabileceğine duyulan güveni tırmandırdı. Topix Endeksi bugün Tokyo saatiyle 10:00'da yüzde 3 düşerek, geçtiğimiz hafta yüzde 6.9 ile Mart 2011'deki deprem ve tsunamiden bu yana en sert düşüşünü kaydetmesinin ardından  kayıplarını genişletti. Endeks bu yıl hâlen yüzde 35 yukarıda seyrediyor.

BOJ, Bugünkü toplantı tutanaklarının öncesinde de en azından 2 üyenin Mart 2016'da sonlanacak olan mali yılda enflasyonun yüzde 1'in altında gerçekleşeceği beklentisini paylaşmıştı. Bankanın medyan tahmini, satış vergilerinde planlanan artışın etkileri hariç fiyatların yüzde 1.9 hızlanacağı yönünde.

Japonya Merkez Bankası üyeleri faizlere, yüksek ölçekli hükümet tahvili alımları kanalıyla aşağı yönlü baskı uygulanması ile getirilere yukarı yönlü baskı uygulayacak enflasyonun desteklenmesi konularındaki çelişkileri tartıştı. Birkaç üye bunun finansal piyasaları dalgalandırdığını söyleyerken, bir üye tahvil piyasasındaki istikrarsızlık olasılığının devam ettiğini dile getirdi.