Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Ekonomistler, benzin fiyatlarındaki ve faturalardaki kazançlarını koruyan Amerikalılar'ın harcamalarınını Nisan'da büyük değişiklik kaydetmesini beklemiyor.

Bloomberg anketine katılan 69 ekonomistin medyan tahminine göre tüketici harcamaları, Mart'taki yüzde 0.2'lik artışının ardından aynı seviyelerde kalacak. ABD'de bu hafta açıklanacak diğer veriler arasında bulunan konut değerlerinin 7 yılın en büyük artışına ve Amerikalılar'ın ikinci el konut alımlarının yükseldiğine işaret edeceği düşünülüyor.

Konut ve düşük yakıt maliyetlerindeki sıçrama, hanehalkının parasal durumunu ve güveni destekleyerek, tüketicileri istihdam vergisindeki artışa rağmen tüketime teşvik eediyor. Dünyanın en büyük ekonomisinin Mart'ta devreye giren  federal bütçe kesintilerinin etkisini bertaraf etmesi için istihdam ve ücretlerde daha büyük kazançlar gerekiyor.

Tüketicilerin beklenenden daha dirençli bir tablo ortaya koyduğuna dikkat çeken Credit Suisse'in Amerikan ekonomistlerinden Jonathan Basile, konut taleplerinin ilerlemeye devam edeceğini ve fiyatların da arzdaki düşüşten ötürü daha hızlı artmasının beklendiğini aktardı.

Bloomberg anketine katılan ekonomistler 31 Mayıs'ta açıklanacak tüketici harcamalarının geçtiğimiz ay yüzde 0.1 büyüme kaydetmesini bekliyor.

İşsizlik başvurusu yapanların sayısındaki düşüş, istihdam ve daha hızlı ücret büyümesinin altyapısını hazırlayacak işten çıkarmaların azaldığının sinyalini veriyor.