Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(14:55'te güncellendi)

Avrupa hisse senetleri, Japonya Merkez Bankası Başkanı'nın ekonomi iyileştikçe faizlerin yükselebileceğini işaret etmesinin ardından, son bir ayın ilk haftalık kaybını gerçekleştirmesi sonrası yükseldi ve  Asya hisse senetleri değer kaybetti. Petrol düşüşünü beşinci güne taşıdı ve Güney Afrika randı değer kaybetti. Yen ve altın ise yukarı yönde hareket etti.

Stoxx Europe 600 Endeksi Londra saati ile 12:48'de yüzde 0.2 yukarıda seyrediyordu. Standard & Poor’s 500 (S&P 500) endeks vadeli kontratları fazla değişmedi. MSCI Asya Pasifik Endeksi, Japonya'da Topix Endeksi'nin yüzde 3.4'lük kaybının da etkisi ile yüzde 1.2 geriledi. Yen dolar karşısında yüzde 0.4 yükselerek 100.93 seviyesine çıktı. Rand 16 önemli para biriminin tümü karşısında en az yüzde 0.2 değer kaybetti. İspanya ve İtalya tahvilleri son üç günde ilk kez değer kazandı. Ham petrol fiyatları New York'ta yüzde 0.6 düşerken, altın yüzde 0.6 ralli yaptı. ABD ve İngiltere'de piyasalar tatil nedeniyle kapalı.

İtalyan otomobil üreticisi  Fiat SpA ve Fransız medya ve telekomünikasyon şirketi Vivendi SA, Avrupa hisselerindeki yükselişlere öncülük etti. Japonya Merkez Bankası Başkanı Haruhiko Kuroda, dünkü konuşmasında, faizlerin, iyileşen ekonomide istikrarı bozmadan bir ila üç yüzde puanı yükselebileceğinin kaydedildiği Nisan ayı Merkez Bankası raporunu işaret ederek yorumda bulundu. Çin Devlet Başkanı Xi Jinping, Komünist Parti'nin liderlerinin 24 Mayıs'ta gerçekleştirdiği çalışma seansında yaptığı konuşmada, Çin'in kısa vadeli büyümeyi gerçekleştirmek uğruna çevreyi feda etmeyeceğini söyledi. Yarın ABD'de açıklanacak olan Tüketici Güveni endeksinin yükselmesi ve konut fiyatlarının son yedi yılın en hızlı artışını göstermesi bekleniyor.

Frankfurt-Trust Investment GmbH fon yöneticisi Raimund Saxinger, "Bazı yatırımcılar düzeltmenin bittiğini düşünüyor ve tekrar piyasaya dönmeye hazırlanıyor," dedi ve "Otomotiv sektörü Fiat ile birlikte çıkışa öncülük ediyor," değerlendirmesinde bulundu.

(14:55'te güncellendi)