Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(16:25'te güncellendi)

Japonya Merkez Bankası'nın ülkenin tahvil faizlerini parasal genişleme önlemleri vasıtasıyla kontrol etmekte zorlandığına yönelik endişelerin etkisiyle yen, tüm önemli para birimleri karşısında değer kazandı.

BOJ Başkanı Haruhiko Kuroda, Japon hükümet tahvillerinin getirisinin 3. haftasında da artış kaydetmesinin ardından dün ülkenin artan faizlerle başa çıkabileceğini söyledi. Japonya Hükümet Tahvilleri (JGB) faizleri 23 Mayıs'ta bir yıldan fazla bir süre sonra en yüksek seviyeye çıkarak, başka bir yerde daha yüksek tahvil faizleri aramak için satılan yen oranını azalttı. Vadeli işlemciler, yenin dolar karşısında düşeceği iddialarını Temmuz 2007'den bu yana en üst seviyeye çıkardılar. Güney Afrika para birimi rand, yarın açıklanacak olan verilerde büyümede yavaşlama görüleceği beklentileriyle geriledi.

Zürih'te bulunan UBS AG Döviz stratejisti Beat Siegenthaler, "Short pozisyonlu yen işlemleri, Japon yatırımcıların da işlem yapmaya başlayabileceği söylentilerinden destek aldı. Daha yüksek JGB faiz oranları bunun gerçekleşmeyeceği ya da daha az miktarda gerçekleşeceği anlamına geliyorsa, o zaman bu durum short pozisonlu yen işlemleri için bir sorun teşkil edecektir" yorumunu yaptı.

Yen, dolar karşısında geçtiğimiz haftayı yüzde 1.9 yukarıda kapayarak 1 Haziran 2012'de sonlanan haftadan bu yana en büyük haftalık kazancına işaret etmesinin ardından yüzde 0.4 kazançla New York saati ile 08:13'te 100.94 yen seviyesine çıktı. Japon yeni, euro karşısında da geçtiğimiz hafta yüzde 1.2 primlenmesinin ardından bugün yüzde 0.3 güçlenerek 130.65'e yükseldi. Euro, dolar karşısında büyük bir değişiklik kaydetmeyerek 1.2937'dan işlem gördü.

ABD ve İngiltere Borsaları bugün tatil sebebiyle kapalı.

(16:25'te güncellendi)