Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Dünyanın en büyük 2. ekonomisi Çin'in başbakanı Li Keqiang, ekonomiyi daha açık bir hâle getirme sürecinde ve hükümetin reform önlemlerinin büyüme seviyelerini aşağı çekmesiyle ülkesinin "çok büyük zorluklarla" karşı karşıya geldiğini belirtti.

Başbakan olarak yaptığı ilk yurtdışı gezisi olan Berlin'de yaptığı konuşmasında Li, Çin hükümetinin ekonominin ilk çeyrekte beklenmedik şekilde yavaşlamasının ardından istikrarlı büyüme kaydetmek için piyasa odaklı reformlar uygulayacağını söyledi.

Çin ekonomisi büyüdükçe Çin'in ekonomik gelişmesi de daha makul büyüme seviyelerine ilerlediğini ifade eden Li, Çin'in ilk çeyrekteki yüzde 7.7 oranındaki büyümesinin makroekonomik kontrollere uygun beklentiler dahilinde olduğunu ifade etti.

Li, Pekin hükümetinin çevresel bozulmaları önlemek için daha yavaş büyümeye tolerasyon göstereceklerinin sinyalini verdiği dönemde Avrupa ile gerilen ticaret bağlarını gevşetmek için Almanya'yı ziyaret etti. Çin'in yeni başbakanı, piyasaların açılmasının, Çin'in diğer ülkelerle daha fazla bir araya gelmesini gerektirdiğini söyleyerek, yabancı yatırımcılara eşit muamele ve fikri mülkiyetin korunması vaatlerinde bulundu.

Hükümetinin azimli denetim programlalrının dünyanın geri kalanına büyük fırsat sağlayacağını savunan Li, sanayileşme, şehirleşme, teknolojik gelişme ve tarım reformlarını gündeme getirdi.

Çin'in ilk çeyrek büyümesi, ülkenin yüzde 7.5 olarak belirlediği tam yıllık büyüme hedefinin üzerinde seyretti.