Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

İngiltere'nin en büyük 4 bankası kazanç  endişeleriyle yıl sonuna kadar 189,000 kişiyi işten çıkararak, istihdamı 9 yılın en düşük seviyelerine indirecek. İstihdam kesintilerinin daha da artacağı tahmin ediliyor.

Royal Bank of Scotland Plc, HSBC Holdings Plc, Lloyds Banking Group Plc ve Barclays'in dünya genelindeki toplam personel seviyesi 2013 itibariyle 606,000 kişiye gerileyecek. Bankaların 2008'deki 795,000 kişilerde seyreden istihdamının yüzde 24 aşağısına işaret eden bu rakam, aynı zamanda bu bankaların küresel çapta 594 bin çalışanının olduğu 2004'ten bu yana da en düşüğüne karşılık geliyor.

Avrupa'daki borç krizinin, bölgede geri ödenemeyen kredilerin artışıyla yatırım bankacılığı gelirlerinin azaltması, finansal şirketleri, yatırımcıların sabit giderleri azaltma baskısı altında bıraktı. En büyük 4 banka 2012'de 108 milyar sterlin ile 2008'deki seviyelerinin yüzde 13 altında gelir elde etti. Bu dönemde maliyet/gelir oranı arttı.

Artan maliyet kesintisi açıklamasının, gelir ortamındaki aşırı zorluklara dikkat çektiğini belirten Olivetree Securities Ltd.'ın analistlerinden Simon Maughan, büyük ölçekli işten çıkarmaların büyük ihtimalle artık kalmadığını, ancak personel sayısındaki azalmaların devam ettiğini söyledi.