Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(17:30'de güncellendi)

Yen, Japonya Başbakanı Shinzo Abe'nin bir danışmanı tarafından, Japonya merkez bankasının daha önce benzeri görülmemiş teşvikleri artırabileceğinin söylenmesi ile hisselerin yükselişe geçmesi sonrasında, düşüşe geçti.

Japonya para birimi, güvenli varlıklara olan talebin azalmasıyla 16 büyük para biriminin çoğu karşısında zayıfladı.Güney Afrika para birimi rand, verilerin ekonomik büyümede analistlerin beklediğinden daha fazla yavaşlama olmasının ardından dolar karşısında dört yılın en düşük seviyesine geriledi. Dolar, Mart ayı baz alınarak geçtiğimiz 12 aylık süreci içeren ABD konut fiyatlarında, son 7 yılın en büyük artışının yaşandığını gösteren veriler sonrasında euro karşısında büyük bir değişikliğe uğramazken yen karşısında ise yükselişini sürdürdü.

New York'ta bulunan BNP Paribas SA Döviz stratejisti Vassili Serebriakov, "Piyasanın yen satma eğilimli olmaya devam ettiğini görüyoruz. Kâr alımı görsek bile, diplerden yen kurundan dolar almak için ilgi hâlâ yüksek. Özellikle ilk defa 100'ün üzerine çıkışı kaçıranlar için"

Yen dolar karşısında yüzde 1.4 değer kaybederek New York saati ile 10:09'da 102.42 yen oldu. Japon para birimi 22 Mayıs'ta, Ekim 2008'den bu yana en düşük değeri olan 103. 74 yene kadar gerilemişti. Yen euro karşısında ise yüzde 1.2 değer kaybederek 132.08 yen oldu. Dolar euro karşısında yüzde 0.3 gerileyerek 1.2895 dolardan işlem gördü. ABD ve İngiltere piyasaları, dün resmi tatil nedeniyle kapalıydı.

Standard & Poor's Endeksi yüzde 1.4 yükselirken Stoxx Europe 600 Endeksi de yüzde 1.5 artış gösterdi.

(17:30'da güncellendi)