Bloomberght
Bloomberg HT Haberler Küresel piyasalarda günün özeti

Küresel piyasalarda günün özeti

BloombergHT.com tarafından gün boyu iç ve dış piyasalardan derlenen haber ve verilerin detaylarını sitemizde bulabilirsiniz

Giriş: 28 Mayıs 2013, Salı 22:06
Güncelleme: 28 Mayıs 2013, Salı 22:09

-Konut fiyatları 7 yılın en hızlı çıkışını gerçekleştirdi

Konut sektöründe yaşanan toparlanmanın gittikçe ivme kazanmasıyla beraber ABD'de konut fiyatları Mart ayı itibariyle geçen son 12 ay boyunca 7 yılın en sert yükselişini gerçekleştirdi.

S&P/Case-Shiller endeksi 2012 Mart ayı itibariyle yüzde 10.9 yükselirken, Nisan 2006'dan bu yana en sert yükselişi gösterdi. Konut fiyatları Şubat ayında yüzde 9.4 ilerleme göstermişti. Bloomberg anketine katılan ekonomistlerin tahmin medyanı yüzde 10.2 yükseliş beklemişti.

-ABD tüketici güveni 5 yılın zirvesine çıktı

ABD'de tüketici güveni Mayıs ayında gösterdiği yükselişle son 5 yıldan biraz daha uzun bir sürenin zirvesine tırmanırken, ekonomi ve işgücü piyasasına yönelik düzelen görünüme katkıda bulundu.

Conference Board tarafından açıklanan endeks 76.2'ye tırmanarak Şubat 2008'den bu yana en güçlü rakamı gösterirken, Bloomberg anketine katılan ekonomistlerin tahminlerinin tamamının üzerine çıktı. Nisan ayısının verisi ise 69 olarak gerçekleşti. Bloomberg anketine katılan ekonomistlerin tahmin medyanı 71.2 olarak gerçekleşmişti.

-AMB/Noyer: Negatif mevduat faizinden pek emin değilim

Avrupa Merkez Bankası (AMB) Yönetim Kurulu üyesi Christian Noyer, banka politika yapıcıları tarafından tartışılan negatif mevduat faiz oranının potansiyel yararlarından emin olmadığını dile getirdi.

Paris'te Bloomberg TV'ye röportaj veren Noyer, "İhtiyacımız olması durumunda uygulayabilmek için hazırlığımızı yaptık. Teknik olarak çok hassas bir konu. Şahsen bunun çıkarımıza olup olmayacağı konusunda henüz ikna olmuş değilim" ifadelerini kullandı.

AMB 2 Mayıs'ta yaptığı toplantının ardından politika faizini 25 baz puan düşürerek yüzde 0.5'e çekerken, Başkan Mario Draghi gerektiği durumda daha fazla kesintiye gidebileceklerinin sinyalini vermişti.

-Fischer'in faiz indirimi kur savaşı sinyali veriyor

İsrail merkez bankası Bank of Israel Başkanı Stanley Fischer bu ay içerisinde ikinci kez faiz indirimine giderek, diğer büyük ekonomilerle politika faiz oranı farkını azaltırken, para biriminde yaşanacak bir yükselişin ekonomik büyümenin önüne geçmesini engellemeye çalıştı.

Banka lideri Stanley Fischer ve para politikası dün faiz oranını 25 baz puan indirerek yüzde 1.25'e çekti ve 3 ayın en zayıf seviyesine indirdi. Mayıs ayında 21 ayın zirvesinde seyreden shekel, o günden bu yana dolar karşısında yüzde 0.9'a varan kayıplar yaşarken, para biriminin yükselmesini sağlayan faktörlerin zayıflatılmaya çalışıldığı da açıklandı. Bugün yüzde 0.3 güçlenen shekel, yerel saatle 12:53'te 3.7056 oldu.

-Moody's ABD bankalarının görünümünü durağana çevirdi

Moody's Investors Service ABD bankacılık sistemine yönelik görünümünü 2008 yılından bu yana ilk defa "negatif"ten "durağan"a yükseltirken, zayıf ekonomiden kaynaklanan risklerin azaldığını ve daha iyi bir iş ortamının olduğunu belirtti.

-ABD hisseleri veriler sonrasında yükseldi

ABD hisseleri, bugün açıklanan tüketici güveni verilerinin 2008'den bu yana en yüksek seviyeye ulaşması ve konut fiyatlarının son yedi yılın en büyük artışını göstermesi ile yükselerek, Standard & Poor's 500 Endeksi'nin geçen hafta kaydettiği haftalık kayıptan toparlanacağı sinyalini verdi.

S&P 500 Endeksi yüzde 0.9 ralli yaparak New York saati ile 13:18'de 1,664.61 puan oldu. Dow Jones endeksi ise 151.17 puan, yani yüzde 1 artarak 15,454.27 puana yükseldi. Yine aynı saatlerde S&P 500 işlem hacmi son 30 gün ortalamasının yüzde 9.5 aşağısında seyretti.

-Avrupa hisseleri değer kazandı

Avrupa hisse senetleri, ABD ve İngiltere piyasalarının dünkü tatilin ardından bugün yeniden açılması ile birlikte değer kazandı ve gösterge endeks Stoxx Europe 600 yükselişini ikinci güne taşıyarak, bir ayı aşkın sürenin en hızlı yükselişini yaptı.

Stoxx Europe 600 Endeksi yüzde 1.6 yükselerek, Londra saati ile 15:16'da, 309.25 puana çıktı ve bu ayki rallisini yüzde 4.2'ye genişletti. Avrupa hisse senetleri 12 ay üst üste yükselerek 1997'den bu yana en uzun süreli aylık çıkış dönemini yaşadı. Endeks bu yıl şimdiye dek, merkez bankalarının teşvikleri sürdürmesi ve beklenenden daha iyi çıkan ABD ekonomk verilerinin desteği ile yüzde 11 yükseldi ve 1998'den bu yana en iyi yıl başlangıcını gerçekleştirdi.

-Petrol veriler sonrasında yükseldi

Batı Teksas petrolü, ABD'de bugün açıklanan verilerde tüketici güveninin beş yıldan fazla bir sürede en yüksek seviyeye çıktığı ve konut fiyatlarının arttığının görülmesi sonucunda ekonominin yükseleceği ve yakıt tüketiminin artacağı sinyalleriyle beş gün sonra ilk defa yükseldi.

Temmuz vadeli Batı Teksas petrolü, Nymex elektronik işlemlerinde, 1.29 dolar, yani yüzde 1.4 yükselerek, New York saati ile 12:55'te, varil başına 95.44 dolara çıktı. Tüm kontratlarda işlem hacmi, bu rapor yazıldığı sırada, 100 günlük ortalamasının yüzde 2.3 yukarısındaydı. ABD'de işlemler dün tatil nedeniyle yapılmadı ve dünkü işlemler takas amacıyla bugünkü işlemlerle birlikte kaydedilecek.

Temmuz vadeli Brent petrolü, Londra merkezli ICE Futures Europe piyasasında 1.79 dolar, yani yüzde 1.7 yükselerek varil başına 104.41 dolara çıktı. Tüm kontratlarda işlem hacmi, 100 günlük ortalamasının yüzde 29 altındaydı. Avrupa gösterge petrolü Brent ile ABD göstergesi Batı Teksas petrolü arasındaki fiyat farkı 8.97 dolar seviyesindeydi.

-ABD tahvil faizleri hızlı yükseldi

10 yıllık ABD tahvil faizleri, tüketici güveni verilerinin tahminlerden yüksek gelmesiyle birlikte Nisan 2012'den bu yana en yüksek seviyeye tırmandı.

10 yıllık ABD tahvil faizleri dokuz baz puan, yani 0.09 yüzde puan, artarak New York saati ile 10:27'de yüzde 2.10 oldu. Mayıs 2023 vadeli 1.75'lik tahvilin fiyatı 3/4, yani 1,000 dolar nominal değerde 7.50 dolar, düşerek 96 29/32 oldu. Faizler 6 Nisan 2012'den bu yana en yüksek seviyeye ulaştı.