Advertisement
HABERLER ABONE OL

Bakır, kaza sonrası üretimin durdurulduğu Freeport-McMoRan Copper & Gold Inc.'nin Endonezya'daki Grasberg madeninde işçilerin işe başlamayı reddedeceklerine ilişkin endişe ile birlikte, son dört ayda ilk kez aylık kazanca doğru yönlendi.

Üç ay vadeli bakır kontratları, Londra Metal Borsası'nda (LME), yüzde 0.4 yükselerek ton başına 7,349.25 dolara kadar çıktıktan sonra, Tokyo saati ile 16:06'da, fazla değişmeyerek ton başına 7,310.25 dolarda kaldı. Fiyatlar bu ay yüzde 3.5 yükseldi. Temmuz vadeli bakır kontratları, New York Comex piyasasında, fazla değişmeyerek, ton başına 3.3105 dolarda kaldı.

Endonezya'da maden işçileri sendikası yetkilierlnden Virgo Solossa, Grasberg madeninde faaliyetin, 28 kişinin yaşamını yitirdiği kazanın soruşturması tamamlanana kadar başlamaması gerektiğini söyledi. Solossa, sendikanın bugün maden işçilerine işbaşı yapmama çağrısında bulunacağını sözlerine ekledi.

Seul'de Korea Exchange Bank Futures Co. kıdemli traderı Hwang Il Doo, "Son Freeport haberi maden arzı aksaklığı konusundaki endişeleri artırdı ve bu da fiyatlara destek oldu," dedi ve bakırın ayrıca, Japonya'da sanayi üretiminin geçen ay beklenenden daha hızlı artış göstermesinden de yardım aldığını belirtti.

Freeport'un Endonezya biriminden 29 Mayıs'ta yapılan açıklamada, madende çalışmaların 28 Mayıs'ta yavaş bir şekilde başladığı duyurulmuştu. Madende tünelin çökmesinden doğan kaza 14 Mayıs'ta gerçekleşti. BHP Billiton Ltd.'nin Şili'deki Escondida madeni dünyanın en büyük bakır madeni. Bu madeni Grasberg izliyor.

LME tarafından izlenen stoklar düşüşünü beşinci güne taşıyarak 611,125 tona geriledi. Stoklar Eylül ayından bu yana ilk kez aylık bazda düşüş göstermeye yönlendi.

Eylül vadeli bakır kontratları, Şanghay Vadeli İşlemler Borsası'nda, yüzde 0.6 yükselişle 52,720 yuandan (8,594 dolar) kapandı. LME'de, nikel yükselirken, aluminyum ve kalay düştü. Kurşun ise fazla değişmedi.