Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Yatırımcıların bugün açıklanacak olan tarımdışı istihdam verisi öncesinde Fed'in teşvik planlarını değerlendirmesiyle New York Borsası artış kaydetti; Standard&Poor's 500 Endeksi dün erken saatlerdeki kayıplarını silerek Perşembe gününü artıda kapadı.

S&P 500 Endeksi'ndeki 10 sektörün hepsi yükseldi. AT&T Inc., telefon hisselerinin kazançlara öncülük etmesiyle yüzde 1.6 primlendi. Banka ve sağlık şirketleri yzüde 1.4 sıçradı. Costco Wholesale Corp.., satışlarda artış açıklamasının ardından yüzde 1.8 değerlendi. Kreid kartı terminalleri üreticisi VeriFone Systems Inc., beklentinin altında kazanç tahmin etmesinin ardından yüzde 21 değer kaybetti.

S&P 500 Endeksi erken saatlerde yüzde 0.7 düşmesinin ardından yüzde 0.9 kazançla 1,622.56 puana yükseldi. Dow Jones Endeksi yüzde 0.5 artışla 15,040.62 puana çıktı. Amerikan borsalarında 6.9 milyar hissenin el değiştirmesiyle işlem hacmi 3 aylık ortalamanın yüzde 8.7 üzerinde seyretti.

Amerikan piyasalarının likiditeye dayalı ralliden, temel verilere dayalı ralliye geçiş sürecinde olduğunu ve bu sürecin de engebeler içerdiğini söyleyen JP Morgan Funds'ın küresel piyasa stratejisti Andres Garcia-Amaya, "Yatırımcılar şu an kazançlar ve istihdam durumunun mu fiyatlandığını, yoksa piyasanın hâlâ Fed güdümünde mi seyrettiğini anlamaya çalışıyor. Bu nedenle yavaş yavaş desteklerden kurtuluyoruz ve bu da piyasayı istikrarsız kılıyor" yorumunu yaptı.