Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(16:10'da güncellendi)

ABD endeks vadeli kontratları, ABD'de istihdamın geçen ay beklenenden fazla artmasının ardından yükselirken, Avrupa hisse senetleri sıçrama yaptı ve ABD Hazine tahvilleri değer kaybetti. Yen, Ağustos 2008'den bu yana gösterdiği en büyük haftalık kazancının bir kısmını geri verdi.

Standard & Poor’s 500 (S&P 500) endeks vadeli kontratları, New York saati ile 08:41'de, yüzde 0.6 yukarıda seyrediyordu. Stoxx Europe 600 Endeksi yüzde 0.4 yükseldi. 10 yıl vadeli ABD Hazine tahvillerinin faizi dört baz puan yükselerek, yüzde 2.12'ye çıktı. Japonya para birimi 16 önemli para biriminin tümü karşısında değer kazandı. Aussie olarak da adlandırılan Avustralya doları ABD doları karşısında yüzde 1.5 düşerek 94.57'ye indi.

ABD'de tarım dışı istihdam, Nisan ayında revize rakamla 149,000 artmasının ardından, Mayıs ayında 175,000 artış gösterdi. Bloomberg'in anketine katılan ekonomistlerin tahminlerinin medyanına göre, istihdamın 163,000 artması bekleniyordu. İşsizlik oranı ise yüzde 7.5'ten yüzde 7.6'ya yükseldi. Yenin bu haftaki yüzde 4.2'lik yükselişi, Japonya Başbakanı Shinzo Abe'nin teşvik tedbirleri konusunda ilave detaylar vermemesi ve Maliye Bakanı Taro Aso'nun bugün yaptığı konuşmada, Japonya'nın yakın bir zamanda müdahale etmeyeceğini söylemesinden de destek aldı.

Menomonee Falls, Wisconsin'de Wells Fargo Advantage Funds şef portföy stratejisti Brian Jacobsen, "Bu veri oldukça hoş bir nokta," dedi ve "İstihdam verisi, yatırımcılara, ekonominin büyümekte olduğunu, ancak Fed'in varlık alım programını daraltabileceği endişelerini güçlendirecek denli de güçlü olmadığını gösterdi. Veri, yatırımcıların vaktinden önce bir teşvik daraltmasına gidileceği endişelerini durdurmaları için mükemmel bir noktada" değerlendirmesinde bulundu.

(16:10'da güncellendi)