Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(16:45'te yenilendi)

Altın ve gümüş vadeli kontratları, ABD'de istihdam verisinin beklenenden iyi çıkmasının Fed'in teşvikleri daraltabileceği spekülasyonunu güçlendirmesinin ardından son üç haftanın en hızlı düşüşünü gösterdi.

ABD'de tarım dışı istihdam, Nisan ayında revize rakamla 149,000 artmasının ardından, Mayıs ayında 175,000 artış gösterdi. Bloomberg'in anketine katılan ekonomistlerin tahminlerinin medyanına göre, istihdamın 163,000 artması bekleniyordu. İşsizlik oranı ise yüzde 7.5'ten yüzde 7.6'ya yükseldi. Dün itibariyle, altın bu yıl yüzde 16 değer kaybetmişti.

Chicago'da R.J. O’Brien & Associates'in kıdemli emtia brokerı Tom Power, "Bugünkü veri, insanlara, ekonominin iyileşmekte olduğunu söylüyor ve bu durum, altın yatırımcılarını, Fed'in teşvikleri daraltabileceği konusunda endişelendiriyor," dedi ve "Bazıları, teşviklerin bu yılın ilerleyen döneminde sonlandırılacağı endişesini taşıyor" değerlendirmesinde bulundu.

Ağustos vadeli altın kontratları, New York Comex piyasasında, yüzde 1.5 düşerek, yerel saat ile 09:12'de, ons başına 1,394.30 dolara geriledi. Bu seviyede bir kapanış, altın kontratının 17 Mayıs'tan bu yana en büyük düşüşünü yaptığını işaret edecek.

Dün, metal, dolardaki düşüşün etkisi ile, 1,423.30 dolara çıkarak 15 Mayıs'tan bu yana en yüksek seviyesine ulaşmıştı. Altın, ABD ekonomisindeki iyileşmenin Fed'i 85 milyar dolar olan aylık tahvil alım programını daraltmaya yöneltebileceği endişesini güçlendirmesi ile Nisan ayında ayı piyasasına girdi.

Altın destekli exchange traded fonlarındaki (ETF) altın varlıkları dün, Bloomberg'in derlediği verilere göre, 4.7 ton düşerek, 2,137.1 ton ile Mayıs 2011'den bu yana en düşük seviyesine geriledi.

Temmmuz vadeli gümüş kontratları, Comex'te, yüzde 2.1 düşerek ons başına 22.345 dolara geriledi ve 15 ayıs'tan bu yana en hızlı düşüşüne yönlendi.

(16:45'te yenilendi)