Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Çin'de para piyasası oranlarının tırmanması ve ekonomistlerin haftasonu açıklanacak olan ihracat verilerinde yavaşlama beklemesiyle Çin Borsası 7. gününde de düştü. Çin'in gösterge endeksi 6 haftadır ilk kez haftayı ekside kapayacağına işaret etti.

Ülkenin en büyük rafinerisi China Petroleum&Chemical Corp., hükümetin benzin fiyatlarını düşüreceklerini söylemesinin ardından yüzde 1 düştü. Industrial Bank Co. yüzde 1.5 değer kaybederek bu haftaki kayıplarını yüzde 7.8'e genişletti. Pingdingshan Tianan Coal Mining Co., kömür üreticileri arasındaki düşüşe öncülük etti. Bloomberg anketine katışan 34 ekonomistin medyan tahminine göre Çin'in ihracatı Mayıs'ta  yıllık bazda yüzde 7.1 büyüyerek, Nisan'daki yüzde 14.7 oranının yarısının altına yavaşladı. Pekin hükümeti 9 Haziran'da sanayi üretimi, perakende satış ve enflasyon verisini açıklayacak.

Şanghay Bileşik Endeksi 7. gününde de düştü ve yüzde 1 kayıpla 2,219.17 puana geriledi. Endeks bu hafta yüzde 3.6 kayıpla, ekonomik yavaşlama ve likiditedeki sıkılaşma endişesiyle 26 Nisan'da sonlanan haftadan bu yana ilk kez bir haftayı ekside tamamladı.

Likiditenin kısa vadede sıkı olduğunu ve bunun beklentilere yansıyacağını belirten Hengsheng Hongding Asset Management Co.'nun fon yöneticilerinden Dai Ming, genel beklentilerin ekonomik verinin istikrarlı olacağı ve aşağı ya da yukarı yönlü sürprizle karşılaşılmayacağı şeklinde olduğunu söyledi ve "Piyasanın son düzeltmeden sonra konsolide etmesi bekleniyor" dedi.

CSI 300 Endeksi yüzde 1.3 kayıpla 2,495.13 puana gerilerken, Hang Seng China Enterprises Endeksi de yüzde 1.8 düştü. Çin'deki finansal piyasalar 10-12 Hazirab arasında tatil olacak. Bloomberg China-US 55 Endeksi dün yüzde 1 yukarıda kapandı.