Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

ABD hisseleri, Mayıs ayında ABD istihdam oranının tahminlerden fazla artış göstermesiyle Standard & Poor's 500 Endeksi'nin haftalık kayıplarını silmesinin ardından yükseldi.

Wal-Mart Stores Inc., 15 milyar dolarlık geri satın alma programını onayladıktan sonra yüzde 1.1 yükseldi. Yum! Brands Inc., UBS AG'nin yatırımcılara şirketin hisselerini alma tavsiyesinde bulunmasıyla yüzde 2.7 değer kazandı. Gap Inc., Mayıs ayı satışlarının analist tahminlerini aştığını açıklamasıyla yüzde 1.9 artış gösterdi. Iron Mountain Inc., bir emlak yatırımcısı ile yaptıkları görüşmenin vergi düzenleyiciler tarafından incelemeye alındığını açıklamasının ardından yüzde 17 değer kaybetti.

S&P 500 yüzde 1 yükselerek New York saati ile 11:12'de 1,638.64 puana geldi. Endeks bu hafta içerisindeki yüzde 2'lik gerilemeyi silerek, geçen haftaya oranla yüzde 1 yukarıda. Dow Jones endeksi 174.20 puan, yani yüzde 1.2, yükselerek 15,214.82 puan oldu. Yine aynı saatlerde S&P 500 işlem hacmi son 30 gün ortalamasıyla aynı çizgide seyretti.

Wells Fargo Advantage Funds şef portföy stratejisti Brian Jacobsen, "Bu veriler, en etkili noktada. Rakamlar, 'ekonomi büyüyor ama yeterli oranda değil' diyen yatırımcıların, Fed'in tahvil alım programını azaltacak olmasından endişe duyduğunu gösteriyor" yorumunu yaptı.

Fed'in teşvikleri ve beklenenden iyi gelen gelir verileri ABD piyasalarını beşinci boğa yılına girmesini ve S&P 500 Endeksi'nin 2009 yılında 12 yılın en düşüğünden yüzde 142'lik yükselmesini sağlamıştı. Endeks, Fed Başkanı Ben S. Bernanke'nin ekonomideki büyüme sürdürülebilir düzeyde olduğu takdirde merkez bankasının aylık 85 milyar dolar tutarında tahvil almada kısıntıya gidebileceği önerisinde bulunmasından bir gün önce, yani 21 Mayıs'taki zirve rekorundan sonra yüzde 1.8 gerilemiş durumda.