Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

-ABD'de istihdam beklenenden hızlı arttı

ABD'de Mayıs ayında istihdam beklenenden daha hızlı bir artış gösterirken, işgücüne yeni katılımların ardından işsizlik oranı da 4 yılın en düşük seviyesinden tekrar yükseldi.

İstihdam geçtiğimiz ay 175,000 yükseliş kaydederken, Nisan ayı rakamı 149,000'e revize edildi. Bloomberg anketine katılan ekonomistlerin tahmin medyanı 163,000 olarak gerçekleşti. İşsizlik oranı yüzde 7.5'ten yüzde 7.6'ya yükseldi.

-Gross: Fed tahvil alımını azaltmayacak

Dünyanın en büyük tahvil fonunun yöneticisi olan Bill Gross, Mayıs ayında işsizlik oranının dört yılın en düşük seviyesinden yükselmesinin ardından, Fed'in tahvil alımlarını azaltacak gibi görünmediğini belirtti.

Pacific Investment Management Co.'nun kurucusu Gross, "İşsizlik oranının artması ve maaşların oldukça kötüye gitmesi nedeniyle, bugünkü verilerin azaltmayla ilgili hiçbir şey söylemediğini düşünüyorum" diyerek ekledi; "Fed Başkanı Ben S. Bernanke azaltmaya gitmeyecek. Fakat bence eninde sonunda, daha normal bir ekonomiye kavuşmak için, Fed faizleri normal seviyelere yükseltmek zorunda kalacak."

-Greenspan: Varlık alımları azaltılmalı

Eski Federal Reserve Başkanı Alan Greenspan, merkez bankasının daha önce benzeri görülmemiş varlık alımlarını azaltması ve yavaş yavaş tamamen durdurmaya doğru ilerlemesi gerektiğini belirtti.

Greenspan, "Herkesin aşırılığı konusunda aynı fikirde olduğu bu büyük varlık alımı sonrasında bilançoyu ne kadar erken azaltırsak o kadar iyi olur. Bence olay yalnızca ne zaman alımları kısacağımızdan değil ne zaman normale döneceğimiz hakkında ve bence piyasa bize bunu yapmamız için yeterince alan tanımayabilir" ifadelerini kullandı.

-ABD hisseleri "istihdam" sonrası yükselişte

ABD hisseleri, Mayıs ayında ABD istihdam oranının tahminlerden fazla artış göstermesiyle Standard & Poor's 500 Endeksi'nin haftalık kayıplarını silmesinin ardından yükseldi.

S&P 500 yüzde 1 yükselerek New York saati ile 11:12'de 1,638.64 puana geldi. Endeks bu hafta içerisindeki yüzde 2'lik gerilemeyi silerek, geçen haftaya oranla yüzde 1 yukarıda. Dow Jones endeksi 174.20 puan, yani yüzde 1.2, yükselerek 15,214.82 puan oldu. Yine aynı saatlerde S&P 500 işlem hacmi son 30 gün ortalamasıyla aynı çizgide seyretti.

-Avrupa hisseleri "istihdam" sonrasında yükseldi

Avrupa hisseleri, ABD istihdam verilerinin beklentilerden fazla artması sonrasında Stoxx Europe 600 Endeksi'nin dün yaşadığı kayıpları toparlamasıyla yükseldi.

Stoxx Europe 600 Endeksi yüzde 1.3 yükselerek günü 295.4 puandan kapattı. Avrupa hisse senetlerinin gösterge endeksi, Fed'in Eylül civarında teşvikleri azaltabileceği spekülasyonunun artması ile birlikte, halen haftalık bazda yüzde 1.8 aşağıda.

-ABD tahvilleri "istihdam" sonrası geriledi

ABD tahvilleri, işsizlik oranı beklenmedik şekilde artarken tarım dışı istihdam verilerinin Mayıs ayında tahminlerden daha fazla artması sonrasında gerileyerek Fed'in parasal genişleme stratejisi içeriği olarak gerçekleştirdiği tahvil alımlarını koruyacağı söylentilerini artırdı.

10 yıl vadeli ABD tahvil faizi üç baz puan, yani 0.03 yüzde puan, yükselerek New York saati ile 08:11'de yüzde 2.11 oldu. Faiz dört baz puan kadar düşmüştü. Bu hafta içerisinde faiz bir baz puan geriledi. 30 yıl vadeli tahvil faizleri ise üç baz puan yükselerek yüzde 3.28 oldu.