Advertisement
GÜNCEL / SİYASET ABONE OL

17. Akdeniz Oyunları Tesisleri'nin açılışı için Mersin'e giden Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Adana ve Mersin'de konuştu. Mersin'den önce Adana'ya uğrayan Başbakan Erdoğan orada, "Biz o birkaç çapulcunun yaptıklarını yapmayız. Onlar yakarlar, onlar yıkarlar çapulcunun tanımı budur zaten. Onlar kamunun mallarını yakıp yıkarlar. Sivil vatandaşın, esnafın dükkanlarını tarumar ederler. Onlar sivil vatandaşın araçlarını da yakarlar, yıkarlar. Onlar bu ülkenin başbakanına küfredecek kadar alçaktırlar. Eğer inancınıza güveniyorsanız inanç özgürlüğünden korkmayın. Eğer fikrinize güveniyorsanız fikir özgürlüğünden korkmayın. Söyleyeceğiniz bir şey varsa eğer çevreciyseniz bu ülkede çevreci bir başbakan var gelirsiniz başbakanla bunu görüşürsünüz" dedi.

Erdoğan, daha sonra Mersin'e giderek bir konuşma daha yaptı ve bu büyük coşkusunu paylaşanlara şükranlarını iletti. Mersin'de Türkiye'nin bugüne kadar şahit olduğu en büyük spor organizasyonunu gerçekleştirecek, adeta mini bir olimpiyata ev sahipliği yapacağız" dedi.

Mersin'e oyunların açılışı için yeniden geleceğini belirten Erdoğan, sonbahara doğru diğer açılışlar için büyük bir miting ile Mersin'e geleceğini bildirdi.

Erdoğan, konuşmasında, Akdeniz Bölgesindeki tüm illeri, tüm Akdeniz ülkelerini, KKTC'yi selamladı.

"Mersin size bu yakışırdı, size bu eserler yakışırdı. Güçlü bir Mersin için alt yapısıyla, üst yapısıyla AK Parti iktidarına Mersin yakışırdı, bunun adımlarını attık" diyen Erdoğan, 17. Akdeniz oyunları için hizmete alınan eserlerin hayırlı olmasını diledi.

Çok kısa süre içinde Mersin'de çok büyük işler başardıklarını ifade eden Erdoğan, 17. Akdeniz Oyunları'nın Yunanistan'da yapılacağını ancak Yunanistan'ın yaşadığı ekonomik kriz nedeniyle oyunların orada yapılamadığını ve Türkiye'den ricada bulunulduğunu anlattı.

Erdoğan, "Yapılan bu öneriyi değerlendirdik, Türkiye olarak bu oyunları yapabileceğimizi komiteye bildirdik. Görüşmeleri yaptık ve hazırlıklara başladık. Altını çizerek ifade ediyorum, normal şartlarda böyle büyük bir ogranizasyonun hazırlıklarına 6 yıl önceden başlanırdı. Bu işin prensibi budur ama biz sadece 18 ay öncesinden hazırlıklara başlamamıza rağmen 20 Haziran'da açılışı yapılacak 17. Akdeniz oyunlarına her boyutuyla mükemmel olarak hazır hale geldik. 18 ay içinde 11 yeni tesisi projelendirdik, ihale ettik ve inşaatlarını tamamladık. Ulaşımdan yeme içmeye, konaklamadan güvenliğe, teknolojiden sağlığa kadar her alanda hazırlıklarımızı tamamladık.

Sıfırdan inşa ettiğimiz tesisler, ikmal ve onarım çalışmaları için yaklaşık eski rakamla 500 trilyon, bugün itibariyle 500 milyon liralık yatırımı gerçekleştirdik. Ayrıca oyunların cari harcamaları için de yaklaşık 300 milyon lira tutarında bir bütçeyi seferber ettik. Ne oldu 800 milyon yani 800 trilyon. İnşallah 11 gün sonra 20 Haziran'daki muhteşem açılışla 24 ülkeden 6 bin sporcunun katılacağı 32 branşta yapılacak oyunlar Adana'dan Silifke'ye kadar Akdeniz sahilimizi bir bayram yerine çevirecek. Burada, Mersin'de Türkiye'nin bugüne kadar şahit olduğu en büyük spor organizasyonunu gerçekleştirecek, adeta mini bir olimpiyata ev sahipliği yapacağız."

-"Söz veririz yaparız"

"Mersin'e söz verdiğimiz gibi söz veririz yaparız" diyen Erdoğan, yaptıkları 25 bin kişilik stadyum üzerinde helikopterle dolaştığını ve gurur duyduğunu söyledi. Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Şimdi ben buradan Mersin'e, Mersinli kardeşlerime, Mersin'in gençlerine sesleniyorum, mevcut stadın yıkılamayacağına dair bize ferman veriyorlar. Şimdi ben buradan birşey söylüyorum, bakın her şeyden önce meselelere, olaylara lütfen aklı selim ile yaklaşın. Birilerinin kayığına binmeyin. Mevcut stadın mukayese edilemeyecek bütün inisiyatiflerine sahip olan muhteşem bir stad yapılacak, 4 tarafı kapalı bir stad yapılacak, yapıldı, şu anda Mersin'in emrine verilecek, sen öbür taraftaki ilkel stadın yıkımına karşı çıkacaksın.

Birileri bir şeyler diyor, diyebilir. Biz şu oyunlar için bütün istişarelerimizi yaptık. Bütün projelerimizi hazırladık. Orayı engellemek isteyenler, siz ne yaptınız şu Mersin'de önce onu söyleyin? Şu anda bu kadar tesisler yapılacak şimdi geleceksiniz oranın önünü kesmeye çalışacaksınız. Neymiş 'burası park olsun', onu git belediye başkanına söyle orayı sana park yapsın. Şehir planlarıyla ilgili çalışmayı yapsın. Bugüne kadar kaç tane böyle mezarlıkların dışında ağaçlandırılmış alan var onları benim Mersinli kardeşlerim bir araştırsın, baksın. Ama bakın şu anda bu proje kapsamında bir çok yerlerde hem bu tesisler yapıldı hem de ağaçlandırmalar yapılıyor."

Bu stadyumun, 94 milyon lira proje maliyetiyle 5 ayda inşa edildiğini vurgulayan Başbakan Erdoğan, bağlantı yolları çevre düzenlemesi gibi detayları bitirerek, açılış törenine yetişeceğini ve oyunların açılışını bu stadyumda yapacaklarını söyledi. Erdoğan, "25 bin kişiyi o gün bu stadyuma bekliyoruz. Gümbür gümbür bir açılış yapacağız ve Mersin, Akdeniz Oyunlarıyla kendini literatüre yazdıracak" dedi.

Bir başka güzel eserin şu anda içinde bulundukları salon olduğunu belirten Erdoğan, çok amaçlı olarak kullanacakları spor salonuna Londra Olimpiyatları'nda altın madalya kazanan Servet Tazegül'ün ismini verdiklerini aktardı.

Tazegül'e Mersin'de yapılacak kapalı spor salonuna onun ismini vereceklerini söylediklerini anlatan Erdoğan, bundan sonra Tazegül'den yeni madalyalar beklediklerini söyledi.

Başbakan Erdoğan'ın sahneye çağırdığı Servet Tazegül de "Çok teşekkür ederim, çok gurur verici, inşallah daha fazla şampiyonluklar kazanırım" dedi.

Ayrıca, 47 milyon lira maliyetle yapılan diğer eserler hakkında da bilgi veren Erdoğan, çalışmalarda emeği geçenlere teşekkür etti.

Başbakan Erdoğan, "Elbette Mersin sadece bugün açılışını yaptığımız eserleri kazanmakla kalmıyor, bunların dışında Mersin ve ilçelerimizde var olan çok sayıda spor tesisini onardık, yeniledik, modernize ettik. Mersin bir üniversite, gençlik şehri olarak en güzel tesislerle buluştu. Akdeniz Oyunları'nın ardından bunlar hizmet vermeye devam edecek. Son derece anlamlı yatırımları böylece Mersin'e kazandırdık. Mersin'i bu büyük oyunlar sayesinde şimdi artık dünya spor gündeminin ilk sıralarına taşıyoruz. Uluslararası bir kent olma özelliğini, bir marka kent olma özelliğini daha da güçlendiriyoruz" diye konuştu.