Bloomberght
Bloomberg HT Haberler Yurtiçi piyasalarda "tedirginlik" sürüyor

Yurtiçi piyasalarda "tedirginlik" sürüyor

Yurtiçi piyasalarda, haftasonu yapılan açıklamalarda yumuşama olmaması ile birlikte tedirginlik sürüyor

Giriş: 10 Haziran 2013, Pazartesi 10:38
Güncelleme: 10 Haziran 2013, Pazartesi 12:51

ABD tarımdışı istihdam verisinin beklentilerin üzerinde ancak ortalamada 200 bin artışa işaret etmemesi sonrası ABD 10 yıllık tahvil faizleri % 2.16 lı seviyelere yükseldi. 5 Haziran haftasında gelişen ülke tahvillerinden çıkış 1.6 milyar dolar ile Ekim 2011’den bu yana en yüksek rakama çıkmasıyla gözler Fed’in Haziran toplantısına çevrildi. Wall Street Journal’ın (WSJ) ünlü para politikası yazarı ve FED ‘’izleyicisi’’ Jon Hilsenrath, hafta sonu yayımlanan makalesinde, 18-19 Haziran toplantısında 2013 senesinde ekonomide önemli bir bozulma olmazsa FED’in 85 milyar dolarlık aylık bilanço genişlemesi/tahvil alım programını azaltacağı yönünde açıklama yapacağını açıkladı.

Asya cephesi ise, beklentilerin üzerinde gerçekleşen Japon büyüme verisi ve Yen’in dolar karşısında değer kaybetmesiyle uyandı. Nikkei endeksi yen bazında % 3.8 değer kazanırken, MSCI Asya endeksi de %1’in üzerinde prim yaptı.

Yurtiçi tarafta ise protestoların haftasonuda devam etmesi, beklenen ılımlı açıklamaların gelmemesi, konjonktür uygun olmadığı için Emlak Konut GYO’nun ikincil halka arzı iptali ve Türkiye riski fiyatlamasından dolayı satıcılı bir seyir hakim. Sürekli müzayede bölümü ertelenen BIST 100 cephesinde 77 bin seviyesinin altındaki açılış sonrası kayıplar % 3’e yaklaştı. Beklentileri karşılayan Sanayi üretiminde ise piyasa hareketi yaratacak bir durum görülmedi. Bu gelen Sanayi üretim verisinin 2. çeyrek büyüme verisini desteklemesi bekleniyor.

Gösterge tahvil %7’nin üzerine gelir mi?

Geçtiğimiz hafta en yüksek % 6.94 gören gösterge tahvilde, sabah % 6.80 bileşik seviyelerinden başlangıç yaptı. TL likiditesinin sıkılaşmasıyla, fonlama maliyetindeki artış, kısa vadeli tahvilleri baskılarken, Merkez Bankası'nın repo ihalelerinin piyasa ihtiyacının bir miktar altında açtığı görüldü. Halk Yatırım'a göre sabit getirili tarafta, gösterge tahvilde % 6.94’lerin üzeri beklenirken, %7.15 seviyesi önemli bir direnç olarak belirtildi.

Güne geç başlayan BIST 100

Teknik arıza sebebiyle güne geç başlayan endeks, Cuma günkü % 3’ün üzerinde primli kapanışın aksine, geç açılış sonrası % 1.8 civarında kayıpla güne başladı. Açılışın hemen ardından ise kayıplar % 3’e yaklaştı. İkincil halka arzını iptal eden Emlak Konut GYO’da ise %10’nun üzerinde kayıplar görüldü. Bankacılık sektörüne ilişkin, Tüketici Koruma Kanunu’na göre kredi alınırken sigorta yaptırma zorunluluğu ortadan kalkıyor. Havayolu sektörüne ilişkin ise, DHMİ Mayıs ayı istatistik sonuçlarına göre 5A13’de yolcu sayısının yıllık bazda %15.9 artışla 51.1 milyona ulaştığı görülüyor. Şirket bazlı haberlerde Akfen’in Karasular’ın kalan % 60 hissesini Aquila’ya satışının tamamlaması ve EPDK’nin Aksa Enerji’nin grup şirketi olan Aksa Elektrik’in Irak’a elektrik ihracatına onay vermesi ön planda.

TL’de son 1 haftadaki en yüksek değer kaybı

Geçtiğimiz Cuma TL dolara karşı, Özelleştirme İdaresi Başkanlığı tarafından yapılan 300 milyon tutarındaki planlı döviz satışı ve yurtiçindeki olumlu atmosfer ile 1,8750 seviyesinin altı test ettiği görülmüştü. Haftanın açılışında ise 1,88 seviyesinin üzerine çıkan TL’de sert değer kaybıyla birlikte 1,89’lu seviyelerin üzerine gelindi. Dolar TL karşısında 1.8950 seviyesini aştı. Analistlerin 1.90 seviyesinin üstünün denenmesini beklediği yeni haftada, sepet kurda da 2,20’li seviyelere yaklaşmış durumdayız. Cuma günü 94.90 ile en düşük seviyesini test eden yen cephesindede dolara karşı değer kaybı 98 li seviyelerden devam ediyor. 1.33'leri test eden euro/dolar paritesi ise FED politikasında dair gelişmeler ışığında 1,32’nin altına sarktı.

Gedik Yatırım Genel Müdür Yardımcısı Taner Özarslan, Bloomberg HT'ye yaptığı değerlendirmede, haftasonu gerginlik olmasaydı, piyasaların yukarıda açılabileceğini, zira yurtdışındaki diğer piyasalardaki yukarı seyrettiğini belirtti.

Özarslan, "Olayların nereye gideceği bilinmiyor. Faiz lobisi ve bankalara ilişkin açıklamalar soru işaretleri yarattı. Piyasalar oynak. Volatilite yüksek. Aslında fiyatlar oldukça cazip. Fiyat-kazanç 13'ten 10'a geriledi. Türkiye ciddi anlamda cazip ama volatilite azalmadı. Sinirler gergin. Yatırımcılar ne yapacağını bilmiyor" dedi.

Soğukkanlı davranılması gerektiğini belirten Özarslan, bu ortamda yabancı yatırımcıların birşey almasını beklemediğini, net çıkışın 1 milyar lira kadar olduğunu ve yabancıların payının yüzde 64'e indiğini kaydetti ve "Herşey yeni normalde, yani yeni siyasi ortamda dengeye oturur" değerlendirmesinde bulundu.

ATIG Menkul Değerler Yurtiçi Piyasalar Müdürü Gökhan Kara, Bloomberg HT'ye değerlendirmelerde bulundu. Kara, piyasaların geçen hafta Pazartesi gününden beri çok volatil olduğunu kaydederek, "Bugün haftasonu için ılımlı söylemler bekleniyordu. Hatta piyasa Cuma günü bu beklenti ile kapattı. Ancak haftasonu ılımlı açıklamalar gelmedi." dedi.

Kara ayrıca, Emlak halka arzının ertelenmesinin, yabancı yatırımcı gelmemesinden dolayı iptal olduğunu ve bunun da bir miktar moralleri bozduğunu sözlerine ekledi.

Kara, "Dolar/L'de 1.90 ve gösterge tahvilde yüzde 6.78-80 aralığı önemli göstergeler. Geçen hafta oldukça zordu. Yatırımcıların temkinli olmasını beklyoruz" şeklinde konuştu.

Ayşe İyigündoğdu

BloombergHT Araştırma Bölümü

aiyigundogdu@bloomberg.net