Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

ABD tahvilleri, 32 milyar dolar değerindeki üç yıl vadeli tahvil satışı öncesinde, Fed'in ve diğer merkez bankalarının ekstra teşviklerde bulunmayacağı işaretleri arasında gerileyerek, 10 yıllık ABD tahvil faizlerinin 14 ayın en yükseğine çıkmasına neden oldu.

10 yıl vadeli gösterge ABD tahvilleri, bazı yatırımcıların mortgage destekli tahvillerdeki zararı dengelemek için hazine tahvillerini satacağı söylentileriyle düşüşünü üçüncü güne taşıdı. ABD politika yapıcıları, tahvil alım politikasını yavaşlatıp yavaşlatmama konusunda bölünmüş durumdalar. Fed San Francisco Başkanı John Williams, geçen hafta yaptığı bir konuşmada, tahvil alımlarında yapılacak olan "aşağı yönlü bir düzeltme"nin bu yaz başında mümkün olduğunu dile getirmişti. ABD bu hafta içerisinde 66 milyar dolarlık tahvil satmayı planlıyor.

Asya'daki ING Bank NV'nin kıdemli faiz stratejistlerinden Alessandro Giansanti, "Fed'in ne zaman tahvil alımlarını azaltacağı net olmamakla birlikte, merkez bankalarının teşvikleri azaltma üzerindeki tartışmaları birçok piyasada tahvil faizlerini yükseltiyor. Artan ABD tahvil arzı, muhtemelen tahvil faizlerine daha fazla yukarı yönlü baskı yaptı" yorumunu yaptı.

10 yıl vadeli ABD tahvil faizi altı baz puan, yani 0.06 yüzde puan, artarak New York saati ile 07:17'de yüzde 2.27 oldu. Mayıs 2023 vadeli 1.75'lik tahvilin fiyatı 17/32, yani 1,000 dolar nominal değerde 5.31 dolar, düşerek 95 13/32 oldu. Faiz gün içinde yüzde 2.28'i görerek Nisan 2012'den bu yana en yüksek seviyesine çıktı.