Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Avrupa hisseleri, Japonya merkez bankasının teşvikleri genişletmeyeceğini açıklaması ve Fed'in tahvil alımlarını azaltacağı söylentileriyle ABD tahvillerinin gerilemesi sonrasında gerileyerek, düşüşünü ikinci güne taşıdı.

Legrand SA, Wendel'in kalan 14.4 milyon hissesini satması sonrasında yüzde 4.1 geriledi. ICAP Plc, Credit Suisse Group AG tarafından hisse senetlerinin satılması tavsiyesinin ardından yüzde 3.6 düşüş yaşadı. BHP Billiton Ltd. üst üste dördüncü günde de değer kaybederek maden şirketleri hisselerinin 2009'dan bu yana en düşük seviyeye gerilemesine öncülük etti. DNO International ASA değer kazanarak son beş yılın en yükseğine geldi.

Stoxx Europe 600 Endeksi yüzde 1.2 düşüşle günü 291.74 puandan kapattı. Gösterge endeksi erken saatlerde yüzde 2.1'lik gerilemeye kadar inerek son yedi haftanın en düşük seviyesini görmüştü. Endeks, Fed'in teşvik tedbirlerini azaltacağı söylentileri arasında 22 Mayıs'tan bu yana yüzde 6.1 kayıp yaşadı.

Luzerner Kantonalbank AG traderlarından Peter Buergler, "Piyasada büyük miktarda belirsizlik var. Hâlâ Fed tarafından teşviklerin azaltılacağı endişesini taşıyan bir kesim var. Ayrıca Japonya merkez bankası da bugün hayal kırıklığı yaşattı. Bütün bunlar piyasadakiler için biraz fazla geldi, bu nedenle geri adım atıyorlar" yorumunu yaptı.

10 yıl vadeli gösterge ABD tahvil faizi sekiz baz puan kadar yükselerek yüzde 2.29 oldu ve Nisan 2012'den bu yana en yüksek seviyesine ulaştı. Goldman Sachs Asset Management Başkanı Jim O'Neill ise, yatırımcıların yüzde 4'e yakın tahvil faizlerine hazırlıklı olması gerektiğini belirtti.