Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

-BOJ para politikasını değiştirmedi

Japonya Merkez Bankası, tahvil piyasasındaki volatiliteyi azaltmak için daha uzun vadeli sabit getirili tahvillere izin vermekten kaçınarak, Goldman Sachs Group Inc.'ten Morgan Stanley MUFG Securities Co.'ya kadar birçok a racı kurumun ekonomistlerinin tahminlerinin aksi yönünde karar aldı.

BOJ aldığı tahvillerinin vadelerini 1 yıllıklarla sınırlı tutma ve para tabanını yıllık 60-70 trilyon yen artırma  kararında değişikliğe gitmedi. Bloomberg anketine katışan 23 ekonomistin 20'si BOJ'un 2 ya da daha uzun süreli tahvil operasyonlarını onaylayacağını ya da böyle bir olasılığın olduğunu söylemesini bekliyordu.

-Draghi: Alman Anayasa Mahkemesi'ne güveniyorum

Avrupa Merkez Bankası Başkanı Mario Draghi, bugün merkez bankasının tahvil alım planına karşı açılan davayı görüşecek olan Alman anayasa mahkemesine güvendiğini söyledi.

"Anayasa mahkemesinin bağımsızlığına ve taraflardan gelen tüm görüşlerin derinlikli ve adil bir şekilde değerlendirileceğine güvenim tam" ifadelerini kullanan Draghi, sonucun ne olabileceğine dair bir şey söylemenin küstahça olacağını dile getirdi.

-Gross: Fed arz sorunundan ötürü QE'yi azaltacak

Dünyanın en büyük  tahvil fonu Pacific Investment Management Co.'nun (PIMCO) yatırım eş genel müdürü Bill Gross, Fed'in yıl sonundan önce tahvil alımlarını azaltacağını öngördü.

"Bütçe açığı rakamına bağlı olarak, 600 milyar dolarlık açığın aylık 85 milyar dolarlık tahvil alımlarına müsahade etmediğinin" altını çizen Gross, "Diğer bir deyişle, Fed'in mevcut hızında alım yapabileceği düzeyde Hazine tahvili arzı olmayacak" dedi.

-ABD hisseleri "BOJ" sonrası geriledi

ABD hisseleri Bank of Japan (BOJ) Başkanı Haruhiko Kuroda'nın parasal genişlemeyi yakın zamanda artırmak için bir sebep görmediğini belirtmesi üzerine gerileyerek Standard & Poor's 500 Endeksi'nin üst üste 2. gün düşebileceği sinyalini verdi.

S&P 500 Endeksi yüzde 0.7 kayıpla New York saatiyle 13:34'te 1,630.68 puan oldu. Dow Jones ise erken saatlerdeki 153 puanlık kayıpları azaltarak 72.51 puan, yani yüzde 0.5 gerilemenin ardından 15,166.08 puan oldu. S&P 500'de işlem hacmi bu raporun yazıldığı sırada 30 günlük ortalamayla aynı çizgide gerçekleşti.

-Avrupa hisseleri düşüşün ikinci gününde

Avrupa hisseleri, Japonya merkez bankasının teşvikleri genişletmeyeceğini açıklaması ve Fed'in tahvil alımlarını azaltacağı söylentileriyle ABD tahvillerinin gerilemesi sonrasında gerileyerek, düşüşünü ikinci güne taşıdı.

Stoxx Europe 600 Endeksi yüzde 1.2 düşüşle günü 291.74 puandan kapattı. Gösterge endeksi erken saatlerde yüzde 2.1'lik gerilemeye kadar inerek son yedi haftanın en düşük seviyesini görmüştü. Endeks, Fed'in teşvik tedbirlerini azaltacağı söylentileri arasında 22 Mayıs'tan bu yana yüzde 6.1 kayıp yaşadı.

-ABD tahvilleri ihale öncesi geriledi

ABD tahvilleri, 32 milyar dolar değerindeki üç yıl vadeli tahvil satışı öncesinde, Fed'in ve diğer merkez bankalarının ekstra teşviklerde bulunmayacağı işaretleri arasında gerileyerek, 10 yıllık ABD tahvil faizlerinin 14 ayın en yükseğine çıkmasına neden oldu.

10 yıl vadeli ABD tahvil faizi altı baz puan, yani 0.06 yüzde puan, artarak New York saati ile 07:17'de yüzde 2.27 oldu. Mayıs 2023 vadeli 1.75'lik tahvilin fiyatı 17/32, yani 1,000 dolar nominal değerde 5.31 dolar, düşerek 95 13/32 oldu. Faiz gün içinde yüzde 2.28'i görerek Nisan 2012'den bu yana en yüksek seviyesine çıktı.