Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Gelişen piyasa hisselerinin çoğu, Endonezya ve Tayland şirketlerinin öncülüğünde geriledi. Rupi ve baht, dolar karşısında zayıfladı.

PT Bumi Resources yüzde 5.5 değer kaybederek Jakarta Bileşik Endeksi'ni 4 ayın en düşüğüne çekti. Advanced Info Service Plc, Tayland'ın gösterge endeksinin 20 haftanın en düşüğüne gerilemesiyle 2 ayın en düşüğüne indi. Kuzey Kore'de iş yapan Hyundai Merchant Marine Co., komünist rejimin Güney Kore ile üst düzey görüşmelerden caymasının ardından yüzde 15 değer kaybetti. Endonezya rupisi ve Tayland bahtı yüzde 0.3 zayıfladı.

Değer kazanan her 64 hisseye karşılık 184 hissenin değer kaybettiği MSCI Gelişen Piyasalar Endeksi Hong Kong saati ile 14:42'de 954.28 puanda seyrederek büyük bir değişiklik göstermedi.  Küresel fonlar Güney Kore, Endonezya, Tayland ve Tayvan hisselerinden dün 1.22 milyar dolar çekti.  Hisseler Fed Başkanı Ben S. Bernanke'nin 22 Mayıs'ta ABD'de istihdam piyasaında ilerleme kaydedilirse merkez bankasının teşvikleri azaltmayı düşünebileceğini söylemesinden bu yana düşüyor.

Kaçacak yer olmadığını söyleyen PT CIMB-Principal Asset Management'ın fon yöneticilerinden Fadlul Imansyah, Fed'in teşvikleri azaltma olasılığına yönelik endişelerin, yabancı yatırımcıları gelişen piyasalardan çıkmaya ittiğini belirtti.

Jakarta Bileşik Endeksi yzüde 1.3 kayıpla Asya'da en çok düşen endeks oldu. Endeks Mayıs 2012'den bu yana en uzun süreli düşüş dönemine işaret etti. Endonezya'nın en büyük kömür üreticisi Bumi Resources Şubat 2009'dan bu yana en düşük seviyesine geriledi. Tayland'ın SET Endeksi, Advanced Info'nun yüzde 3.2 değer kaybetmesiyle yüzde 1.2 düştü.