Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Avrupa Merkez Bankası (AMB) Başkanı Mario Draghi, standard olmayan para politikası araçları konusunda bankanın "açık" bir tutum sergilediğini ve gelişmelerin gerektirmesi durumunda bunları kullanabileceklerini dile getirdi.

Draghi bugün yaptığı bir konuşmada "Bizim mandamız içerisinde yer alan ve kurumsal yapımız içerisinde verimli olacak bu önlemlere açık bir tutum sergiliyoruz. Bu önlemlerden bazıları istenmeyen sonuçlar doğurabilir. Bu kullanılmaması anlamına gelmiyor ama bu sonuçları göz ardı etmemiz gerektiği manasını da taşımıyor. Hazırlıklı olup uygun bir şekilde bu sonuçları yönetmemiz gerekecek" ifadelerini kullandı.

Draghi'nin son zamanlarda gündeme getirdiği önlemlerden bir tansei Frankfurt merkezli bankada paralarını tutan bankalardan para miktarına göre ücret almak. Bu ücret Temmuz ayından bu yana sıfırda tutuluyor. Bu önlem, daha uzun vadeli kredi verme operasyonları ve teminat çerçevesinin yeniden gözden geçirilmesi gibi AMB'nin kullanabileceği seçeneklerden bir tanesi.

Draghi açıklamalarında "Standard faiz oranı ve standard dışı önlemler gibi durum gerektirdiğinde kullanabileceğimiz bazı seçenekler mevcut" ifadelerini kullandı.

Draghi aynı zamanda düşük enflasyon, Tüketici Güveni ve Euro Bölgesi'ndeki yerel talebin AMB para politikasının finansal piyasalarda yaratacağı kazançlardan pozitif etkileneceğini belirtti.