Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

ABD tahvilleri, iki gün sürecek olan Fed toplantısı öncesinde gerilerken, yatırımcılar merkez bankasının tahvil alımlarını ne zaman azaltacağına dair işaretler bekliyor.

Tüketici fiyatları açısından bir gösterge olan, 10 yıl vadeli hazine tahvilleri ile enflasyon korumalı hazine tahvilleri (TIPS) arasındaki fark, geçim maliyetinin Mayıs ayında beklenenden az artmasıyla 17 ayın en düşüğüne yakın seyretti. ABD tahvilleri dün, inşaat sektörü güven endeksinin yedi yılın en yükseğine sıçraması ve New York imalat verilerinin beklenmedik şekilde yükselmesiyle gerilemişti.

Paris'te bulunan Societe Generale SA faiz ve Döviz stratejisi küresel şefi Vincent Chaigneau, "Fed tutarlı olmalı, azaltma mesajlarında değişken olmaya devam edemezler. Bernanke herhangi bir teşvik azaltmasıyla piyasayı rahatlatacak, ne zaman olursa olsun kademeli ve veri odaklı olacak. Tahviller Fed'in kararlarına yakın bir ölçüde hareket edecek" yorumunu yaptı.

10 yıl vadeli gösterge ABD tahvilleri iki baz puan, yani 0.02 yüzde puan, artarak New York saati ile 08:42'de yüzde 2.21 oldu. Mayıs 2023 vadeli 1.75'lik tahvilin fiyatı 6/32, yani 1,000 dolar nominal değerde 1.88 dolar, gerileyerek 95 31/32 oldu. Faiz dün beş baz puan yükselmişti.

10 yıllık başabaş oran, 13 Haziran'da yüzde 2 puan ile Ocak 2012'den bu yana en düşük seviyeyi görmesinin ardından, bir baz puan yükselerek yüzde 2.07 oldu.