Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL


Bankaların gizliliğini önleyecek yeni küresel standartlar üzerinde çalışılmasında anlaşan G8 liderleri, çokuluslu şirketleri vergi kaçırma stratejilerinden caydırmak için harekete geçeceklerini söyledi.

Kuzey İrlanda'nın Enniskillen kasabasında düzenlenen G8 ülkeleri, görüşmelerin 2. gününde yabancı hesap verileri ve vergi bilgileri paylaşımlarına yönelik bir standart belirlemek üzere anlaştı. Yetkililer, şirketler ve bireylerin vergi mükkelefiyetlerini yerine getirdiğinden emin olacak şekilde vergi otoriteleri arasında otomatik bilgi takasında bulunacaklarını ifade etti.

G8 zirvesinin sonuç bildirgesinde liderler, "Çok uluslu şirketlerin vergi otoritelerine kâr ve vergilerini nerede ödediklerini bildirmeleri için ortak bir şablon yaratacaklarını" dile getirdi.

Taslağa göre G8 ülkeleri, ükelerin, şirketler ve kârlara kimin sahip olduğu ve vergi toplayacak tröst ve yasa koyucu kurumlara ilişkin bilgileri yayınlaması konusunda anlaştı.

Hükümetlerin çokuluslu şirketlerin kârlarını en az vergi ödeyecekleri yerlere kaçırmlarını önleme çabaları, durağan büyüme ve finansal çalkantı döneminde gelirleri koruma uğraşını yansıtıyor.