Advertisement
TEKNOLOJİ ABONE OL

Gümüşün, antibiyotiklerin etkisini artırdığı bildirildi.

Yüzyıllardır antimikrobiyal olarak kullanılan gümüşün, antibiyotiklere ilave edilmesi halinde bu ilaçların enfeksiyonlarla savaşma kabiliyetini 10 ila 1000 kez arttırdığı gözlendi.

Fareler üzerinde yapılan araştırmada, mevcut antibiyotiklere gümüş eklemenin, ilaçlara dirençli mikropların artışını giderebileceği de ifade edildi.

ABD'de yapılan araştırma, gümüşün, bakterilerin biyolojik süreçlerini sekteye uğrattığı ve antibiyotiklere karşı daha savunmasız hale getirdiğini gösterdi.

Boston Üniversitesi Howard Hughes Tıp Enstitüsü'ndeki araştırma ekibinin lideri Jose Ruben Morones-Ramirez, Science Translational Medicine'e yaptığı açıklamada, çalışmanın, gümüşün, gram-negatif bakterilerine karşı verilen antibiyotiklerin etkisini artırmak için kullanılabileceğini gösterdiğini söyledi.

Bundan sonraki aşamada, gümüşün, antibiyotik iğneleri ve tabletlerine ne şekilde eklenebileceğine ilişkin araştırmalara odaklanılacağı belirtildi.

Bakterilerin iki ana türünden biri olan Gram-negatif-bakterilerin, özellikle tedavisi zor olan patojenler olduğu biliniyor.