Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Emtia, Fed'in parasal genişlemeyi azaltacağı endişeleri üzerine son 6 haftanın en sert düşüşünü yaşadı.

Yirmi dört ham maddenin bulunduğu Standard & Poor's GSCI Endeksi yüzde 2'ye varan kayıplar yaşayarak 622.91 puanı görürken, Londra saatiyle 11:47'de 624.29 puan oldu. Spot altın 1,300 doların altına inerek son 2.5 yılın en zayıf seviyesini görürken, gümüş yüzde 7.8 değer kaybetti. Ham petrol yüzde 2.3 kayıpla varil başına 96 dolar oldu, bakır yüzde 2.3 düşerek ton başına 6,802.75 oldu.

Fed Başkanı Ben S. Bernanke dün gerçekleştirdiği basın toplantısında tahvil alımlarının 2013 yılı sonuna doğru yavaşlayacağını ve 2014 yılı ortasında ise tamamen duracağını açıkladı. Çin'in gösterge para piyasası oranı rekor seviyeye tırmanırken, bugün açıklanan veriler imalatın beklenenden daha çok yavaşladığını gösterdi.

Commerzbank AG emtia analisti Daniel Biresemann, "Genel olarak Bernanke'nin açıklamarıyla ilgili bir durum ve ikinci olarak Çin'den gelen PMI verilerinin etkilerini görüyoruz. Panik etkisi var ve henüz bitmiş olmayabilir. ABD açıldığında bir düşüş daha yaşanabilir" yorumunu yaptı.

Öncül Çin satın alma yöneticileri endeksi (PMI) Haziran ayında 48.3'e gerilerken, Bloomberg anketine katılan 15 ekonomistin tahmin medyanı 49.1 olarak gerçekleşti.