Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Dünyanın en büyük tahvil fonu Pacific Investment Management Co.'nun (PIMCO) kurucusu ve başkanı Bill Gross, parasal teşvikleri bu yılın sonlarına doğru azaltacağının sinyalini veren Fed'in küresel finansal piyasalardaki volatiliteyi sakinleştiremeyebileceğini söyledi.

Piyasalardaki çalkantıların düzeltilebileceğinden şüphe ettiğini belirten Gross, "Janet Yellen'ın görevi volatiliteyi azaltmak, dönem primlerini düşürmek ve piyasaları sakinleştirmekti ve onlar da onu yaptı. Ancak ciddi bir huzursuzluk var" dedi.

Fed Başkanı Ben S. Bernanke Çarşamba günü Fed'in ABD ekonomisindeki risklerin azalması hâlinde bu yıl tahvil alımlarını azaltmaya başlayabileceğini ve 2014'te de sonlandırabileceğini söyledi. Fed Açık Piyasa Komitesi ekonominin önümüzdeki yıl yüzde 3 ila 3.5 büyümesini, işsizliğin de yüzde 6.5-6.8 aralığına gerilemesini bekliyor.

 

Dünya genelinde hazine tahvilleri düştü. ABD'nin 10 yıllık Hazine tahvilleri yüzde 2.47 ile 22 ayın zirvesine tırmandı.

Reel ekonominin Fed'in umduğu yoldan gitmeyeceğini söyleyen Gross, Bernanke'nin mali sıkılaştırmalardan kaynaklanan zorlu dönemin aşılmasının ardından yüzde 3 büyüyeceğini tahmin ettiğini, ancak PIMCO'nun buna dair şüphelerinin olduğunu ifade etti.