Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, ABD Merkez Bankası'nın parasal genişlemeye bir süre daha devam edileceği kararının piyasalara olumsuz etkisiyle ilgili, "Bir yandan piyasadaki otomatik dengeleyiciler, bir yandan ilgili kuruluşlarımızın daha aktif alacağı tedbirlerle piyasa hareketleri takip edilecektir" dedi.

Babacan, TBMM Genel Kurulu'ndaki Ödeme ve Menkul Kıymet Mutabakat Sistemleri, Ödeme Hizmetleri ve Elektronik Para Kuruluşları Hakkında Kanun Tasarısı'nın görüşmeleri sırasında milletvekillerinin sorularını yanıtladı.

Hazine Müsteşarlığı'nın şu ana kadar yurt içinde 2, yurt dışında 1 kira sertifikası ihracı yaptığını anlatan Babacan, bunun başarıyla gerçekleştiğini söyledi. Kira sertifikası ihracına yüksek talep geldiğini ifade eden Babacan, bu yılın ikinci yarısında tekrar ihraç hazırlığı yapıldığını belirtti. Babacan, piyasadan talep gelmesi halinde yeni ihraçların her zaman değerlendirileceğini kaydetti.

ABD Merkez Bankası'nın (FED) parasal genişlemeye bir süre daha devam edileceğine ilişkin kararının küresel piyasaları olumsuz etkilemesine yönelik değerlendirmelerde bulunan Babacan, FED'in geçen ayki açıklamalarıyla beraber tüm gelişmekte olan ülkelerde hareketlilik başladığını vurguladı. Bu gelişmelerin, Türkiye'de Gezi Parkı odaklı gelişmelerle çakıştığı için yurt içinde gözardı edilmiş olabileceğini dile getiren Babacan, hareketliliğin dünden itibaren arttığını ifade etti.

"Piyasalardaki hareketlilik Türkiye'ye has değil" diyen Babacan, gelişmekte olan ülkelerin para birimlerinin dolar karşısında değer kaybettiğini, Borsalarında düşüşler ve faizlerinde artış olduğunu belirtti.

ABD'nin borçlanma faizlerinde de artış olduğunu anlatan Babacan, "Tabii ABD ne kadar kriz de yaşasa dünyanın bir numaralı ekonomisi. Doların dünyada rezerv para oluşu nedeniyle o ekonomiyle ilgili karar alındığında, küresel etkileri oluyor" diye konuştu.

Gelişmekte olan ülkelerde 22 Mayıs'tan bu yana yoğun hareketlilik yaşandığına dikkati çeken Babacan, Brezilya Merkez Bankası'nın son iki haftada rezervinden 10 milyar dolar satmak zorunda kaldığını vurguladı.

Son gelinen durum için "Beklenmedik bir hareket değildi, zamanlaması bilinmiyordu" diyen Babacan, kendisinin 2-3 ay önce buna dikkat edilmesi gerektiği yönünde uyarılarda bulunduğunu söyledi. Babacan, "Türkiye ekonomisinin temellerine baktığımızda, güçlü bir kamu maliyesi yapımız var. Bankacılık sistemimizin bilanço yapısı güçlü. Dolayısıyla bir yandan piyasadaki otomatik dengeleyiciler, bir yandan ilgili kuruluşlarımızın daha aktif alacağı tedbirlerle piyasa hareketleri takip edilecektir" ifadelerini kullandı.

-THY'deki grev-

THY'deki grevle ilgili mahkeme kararını da değerlendiren Babacan, "THY'nin değil birkaç gün, birkaç saat dahi çalışmamasının ekonomi sektöründe de diğer sektörlerde de ciddi olumsuz etkileri olur. Tabii ki grev yanlış bir yöntem değil. Arzumuz, yönetim ile çalışanların konuşarak, uzlaşarak kendi aralarında meseleyi çözmeleridir" ifadesini kullandı.

Babacan, Perakende Yasası ile ilgili Gümrük ve Ticaret Bakanlığı'nın çalışma yürüttüğünü belirtti.