Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(12:50'de güncellendi)

Altın ve gümüş, dün Eylül 2010'dan bu yana en düşük seviyelerine indikten sonra, hızlı düşüşün alımları getirebileceği spekülasyonu ile ralli yaptı. Altın halen, Fed'in ekonomideki toparlanma ile birlikte, parasal teşvikleri azaltmaya yakın olduğunun işaretini vermesi ile birlikte, Eylül 2011'den bu yana en kötü haftasını yaşıyor.

Altın dün, Fed Başkanı Ben S. Bernanke'nin, halen aylık 85 milyar dolar olan varlık alım programının bu yıl daraltılabileceğini ve 2014 yılında sonlandırılabileceğini söylemesinin ardından yüzde 4.9 değer kaybetti. Fiyatlar bugün 1,269.46 dolara kadar inerek 16 Eylül 2010'dan bu yana en düşük seviyesini gördü. Altının 14 günlük RSI göstergesi 29.1 seviyesinde. Bu göstergenin 30 seviyesinin altına inmesi, teknik analiz çalışması yapan bazı analistlerce, sıçramanın yakın olduğunu işaret ediyor.

Altın bu yıl, Fed'in metalin 12 yıllık çıkış hareketine destek olan parasal teşvikleri azaltacağı spekülasyonu ile birlikte, bazı yatırımcıların altının değer koruma özelliğine olan güvenlerini yitirmesinin ardından yüzde 23 düştü ve 1981'den bu yana en kötü yıllık performansına yöneldi. CPM Group, Nisan ayındaki istekli alıcıların daha temkinli hale gelmesi nedeniyle, bu yükseliş hareketinin tekrarlanacağı tahmininde bulunmak için çok erken olduğunu kaydetti.

Johannesburg'da Standard Bank Plc emtia stratejisti Marc Ground, "Son düşüş dikkate alındığında, daima fiziki talep gelir," dedi ve "Hareketin başladığı yere yakın bir zamanda yükselebileceğimizi sanmıyorum. Altın piyasası, likiditenin artık gelmeyecek olması fikrine alışıyor" değerlendirmesinde bulundu.

Spot altın Londra'da yüzde 0.8 yükselerek, yerel saat ile 10:04'te, ons başına 1,295.60 dolara geldi. Fiyatlar bu hafta yüzde 6.8 düştü. Ağustos vadeli altın kontratları, New York Comex piyasasında, yüzde 0.6 yükselerek ons başına 1,293.60 dolara geldi. Vadeli kontratlarda işlem hacmi, Bloomberg'in derlediği verilere göre, bu rapor yazıldığı sırada, son 100 günün ortalamasının yüzde 79 üzerindeydi.

CME Group Inc. Comex altın işlemlerinde teminat çağrılarını artırarak, spekülatörlere işlem yapmayı daha maliyeli hale getirdi. CME, vadeli kontratlarda minimum nakit yatırma miktarını yüzde 25 artırarak her 100 onsluk kontrat için 8,800 dolara çıkardı.

Londra'da Marex Spectron Group değerli metaller müdürü David Govett, "altında boğa piyasasının belinin kırıldığı konusunda şüphe yok ve aydınlık günler uzakta," dedi ve "Altının yönü şu an için, Asya'da fiziki alımların gelip gelmeyeceğine bağlı" şeklinde görüş bildirdi.

24 emtiayı içeren S&P GSCI Endeksi Ocak ayının başından bu yana yüzde 4.3 düşerken, küresel hisse senetlerinin göstergesi MSCI Tüm Ülkeler Dünya Endeksi yüzde 3.9 ve ABD para biriminin altı önemli para karşısındaki seyrini gösteren Dolar Endeksi yüzde 2.7 yükseldi. Bank of America Corp.'un bir endeksine göre, ABD HAzine tahvilleri aynı dönemde yüzde 2.4 düştü.

Spot gümüş, ons başına 19.399 dolar ile 2010'dan bu yana en düşük seviyesine indikten sonra, yüzde 0.5 yükselerek ons başına 19.8022 dolara geldi. Gümüş bu hafta yüzde 10 kaybetti ve Nisan ayından bu yana en büyük haftalık kaybını yaşıyor. Bir ons altın ile 65.4626 ons gümüş alınıyor. Bu oran, yatırımcıların metalin değer koruma özelliğinin ekonomik büyüme ile bağına olan güvenini kaybetmesi ile birlikte, Ağustos 2010'dan bu yana en yüksek seviyesine çıktı.

Altın, enflasyonun düşük seyrettiği ve küresel hisse senetlerinin ralli yaptığı ortamda, Nisan ayında ayı piyasasına girdi ve Eylül 2011'de gördüğü tüm zamanların en yüksek seviyesi olan 1,921.15 dolardan yüzde 30'un üzerinde bir geri çekilme yaşadı. Altın destekli exchange traded fonlarındaki (ETF) altın varlıkları, Bloomberg'in derlediği verilere göre, dün 5.1 ton düşerek 2,106.1 ton ile Mart 2011'den bu yana en düşük seviyesine indi.

Çin, Zhaoyuan'da CPM idari ortağı Jeffrey Christian, "Mevcut düşüş sürecinin en kötüsü muhtemelen geride kalmış görünüyor. Zira altın istikrar bulabilir ve sıçrama yapabilir," dedi ve "Önümüzdeki günlerde yatırımcıların ne ölçüde hevesli olduğunu görmek çok önemli. Eğer yatırımcılar halen daha düşük fiyatları beklediklerinin sinyalini verirse, bu çok olumsuz bir sinyal olacak" değerlendirmesinde bulundu.

Altın fiyatlarındaki düşüşler, metal ile ilgili şirketlerin hisse senetlerini de olumsuz etkiledi. Avustralya'nın en büyük altın üreticisi Newcrest Mining Ltd., Sydney'deki işlemlerde, yüzde 3.7 düştü ve bu yılki kaybını yüzde 53'e genişletti. Şirket, altın fiyatlarındaki hızlı düşüşlerden dolayı, varlıklarından 6 milyar Avustralya doları (5.5 milyar dolar) zarar yazacağını duyurmuştu.

Platin Londra'da, ons başına 1,334 dolar ile Kasım 2009'dan bu yana en düşük seviyesini gördükten sonra, yüzde 0.1 yükselerek ons başına 1,364.88 dolara geldi. Fiyatlar bu hafta yüzde 5.6 geriledi. Palladyum, 18 Nisan'dan bu yana en düşük seviyesi olan 655.25 dolardan sıçrama yaparak, yüzde 2 yükselişke ons başına 676.18 dolara çıktı. Metal önceki altı seansta da düştü ve haftayı yüzde 7.6 kayıpla kapamaya yöneldi. Her iki metal de mücevherde ve otomobillerin çevre kirliliği kontrol cihazlarında kullanılıyor.

(12:50'de güncellendi)