Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

Yurtiçi piyasalar, dün Fed'in teşvikleri azaltacağı yolundaki açıklamalarınına ardından gelen keskin satışların ardından güne temkinli alışlarla başladı.

Fed Başkanı Ben S. Bernanke, Çarşamba günü, politika toplantısının ardından yaptığı açıklamada, ekonominin düzelmesi ile birlikte, Fed'in aylık 85 milyar dolar olan varlık alım programını bu yıl daraltabileceğini ve 2014 yılında sonlandırabileceğini kaydetti.

Bernanke'nin teşviklerin sonu konusunda tarih vermesi piyasalarda sürpriz olarak karşılandı ve bu durum tüm dünya piyasalarında ciddi sarsıntılara neden oldu. Özellikle gelişen ülke para birimleri ve hisse senetlerine kayda değer satışlar geldi ve bu piyasalardan çıkışlar görüldü.

Borsa İstanbul 100 (BIST 100 ) endeksi güne, 807,09 puanlık yükselişle 74.268,98 puandan başladı.

Borsa İstanbul'da işlem gören hisse senetleri ortalama yüzde 1,10 oranında değer kazanırken, bankacılık endeksi yüzde 0,98, holding endeksi yüzde 0,80 oranında yükseliş kaydetti.

Analistler, dünkü sert düşüşle 73.000 puan desteğine yaklaştığını dolayısıyla gelmesi muhtemel tepki alımlarının gücünün izleneceğini belirtiyor. Zayıf veri takvimi nedeniyle iç dinamiklerin öne çıkacağını ifade eden analistler 75.500 seviyesinin direnç konumuna gelebileceğini kaydediyor.

Dalgalı bir seyir izleyerek eksiye geçen BIST 100 Endeksi daha sonra yeniden toparlayarak artı bölgeye çıktı.

Dün Merkez Bankası'nın altı ihale ile 350 milyon dolarlık Döviz satmasına karşın 1.92 seviyesinin altına pek inmeyen ve müdahale sonrası 1.94 seviyesine yaklaşan dolar-TL, 1.9260 seviyesine geriledi. Ancak daha sorna toparlanan dolar-TL yeniden 1.93'ün üzerine çıktı. Sepet kur 2.26 seviyelerinden 2.24'lere indi.

Dövizdeki alıcılı seyrin sürmesi ile birlikte Merkez Bankası bugün de miktar yöntemiyle repo ihalesi açmayarak TL'yi sıkıştırdı ev 50 milyon dolar tutarında döviz satım ihalesi açtı.

Bu adımların ardından dolar-TL 1.9290 seviyesine indi.

Merkez bankası'nın bugün açtığı 50 milyon dolarlık döviz satım ihalesine 151 milyon dolarlık alım teklifi geldi ve ihalede ortalama kur 1.9284 lira oldu.

Dün özellikle 10 yıl vadeli tahvillerde ciddi kayıplar görüldü. Bu kağıdın faizi yüzde 8.48'e kadar çıktı. Gösterge iki yıl vadeli tahvillerin faizi ise yüzde 7.61'e kadar yükseldi. Gösterge tahvilin faizi bugün de hızlı yükseliş gösterdi ve 36 baz puan çıkışla 14 Ağustos'tan bu yana en yüksek seviyesi olan yüzde 7.97'ye ulaştı.

Turkish Yatırım Genel Müdür Yardımcısı Şevket Keresteci, Bloomberg HT'nin canlı yayınında yaptığı değerlendirmede, dün Fed kaynaklı satışların ardından, Borsa'nın daha aşağı gelirse, kaybının devam edebileceğini söyledi.

Keresteci, "Piyasa sakin olursa buralarda tutunabilir. Dünkü gibi bir hareket beklemiyorum. Ancak küresel etki devam ederse endeks 70,000'in altına inebilir. Dövizi de takip etmek lazım" dedi.

Fon yöneticisi Volkan Sarı, Bloomberg HT2ye yaptığı değerlendirmede, kurdaki hareketin Fed'den kaynaklandığını ve Türkiye'ye ait olmadığını, ancak cari açıktaki kırılganlıktan dolayı Türkiye piyasasının daha fazla etkinediğini söyledi.

Sarı, "Merkez Bankası dün kura müdahale etti. Ancak bunu küçük parçalar halinde yapmasından dolayı piyasa fazla etkilenmedi. Merkez daha yüksek fiyatklardan, daha yüklü müdahale etseydi daha iyi olurdu. Böylece yüksek fiyattan döviz satarak piyasaya mesaj vermiş olurdu. Dün ihalede düşük kurdan alanlar kar etti. Merkez faiz artırım silahını en son kullanmadı" şeklinde görüş bildirdi.