Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Fed'in tahvil alımlarını azaltmaya başlayacağı ve Çin'de bu hafta öne çıkan nakit sıkışıklığının ekonomik büyümeyi olumsuz etkileyebileceği endişesiyle Çİn Borsası düştü;  Şanghay Bileşik Endeksi 4 ayın en büyük 5 günlük düşüşüne işaret etti.

China Construction Bank Corp. yüzde 3.1 değer kaybederek bankalardaki düşüşe öncülük etti Everbright Securities Co., regülatörden ilk halka arz konusunda aracı kurumu soruşturulduğu haberini almanalarının ardından yüzde 5.4 geriledi. Çin'in en büyük enerji üreticisi PetroChina Co. yüzde 1.6 düştü. Yanzhou Coal Mining Co. bu haftaki yüzde 16'lık düşüşe öncülük etti. Kweichow Moutai Co. ise temel tüketim maddesi üreticilerindeki kazançları devam ettirdi.

Şanghay Bileşik Endeksi yüzde 1 kayıpla 2,064.10 puana gerileyerek, 22 Şubat'tan bu yana en büyük 5 günlük kaybı olan yüzde 4.5'lik düşüşünü genişletti. CSI 300 Endeksi yüzde 0.8 düşüşle 2,302.12 puana indi; Hang Seng China Enterprises Endeksi ise yüzde 0.7 geriledi. Bloomberg China-US 55 Endeksi dün küresel hisselerin Fed'in teşvikleri azaltabileceğini söylemesinin ardından yüzde 3.6 düştü.

Ekonominin beklenti dahilinde performans sergilememesi, Fed'in küresel piyasalarda volatiliteye neden olması ve likidite sıkışıklığı gibi piyasayı aşağı taşıyan çok fazla faktörün olduğunu belirten Soochow Securities Co.'nun analistlerinden Deng Wenyuan, piyasaların ancak kredi sıkışıklığının azalmasıyla Temmuz başları gibi sıçrayabileceğini öngördü.

Şanghay Bileşik Endeksi bu hafta ekonomiye ilişkin endişeler ve bankalararası kredi faizlerin sıçramasıyla ortaya çıkan likidite sıkışıklığının etkisiyle sert düştü. Parasal otoritenin dünyanın en büyük ikinci ekonomisindeki nakit sıkışıklığını gidermek için açık piyasa operasyonlarından yararlanmaktan kaçınmasıyla 1 günlük geri alım oranı dün tüm zamanların en yükseğine çıktı.