Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Dünyanın en büyük ekonomisi ABD'de bugün açıklanacak konut fiyatları ve dayanıklı tüketim malı siparişleri verilerinin, Fed'in tahvil alımlarını azaltma düşüncesini destekleyeceği beklentisiyle dolar, bu haftayı tüm önemli paraların karşısında güçlenerek kapamaya hazırlanıyor.

Asya Borsalarının Japonya Merkez Bankası Başkanı Haruhiko Kuroda'nın bugün yapacağı konuşmasının öncesinde düşmesiyle yen, 16 önemli para biriminin 15'i karşısında zayıfladı. Euro Bölgesi'nde bugün açıklanacak olan ve Mart'ta rekora tırmanmış olan cari denge verisinin öncesinde 2 günlük düşüşünü sonlandırdı. Güney Kore wonu, ülkenin regülatörünün Döviz piyasalarını daha sıkı takip edeceğini söylemesi üzerine 1 yılın en düşüğünü test etti.

Fed'in politika duruşunun tahvil alımlarının azaltılmasından yana olduğunun net kazanmasıyla doların güçlü seyretmesini beklediğini aktaran Barclays Plc'nin döviz stratejistlerinden Yuki Sakasai, Japonya Merkez Bankası'nın daha fazla parasal genişleme uygulama ihtimalinin yüksek olmasından ötürü yenin daha fazla zayıflayabileceğini söyledi.

Dolar, yen karşısında yüzde 0.5 değerlenerek 97.80 düzeyine çıkarak bu haftaki kazançlarını yüzde 3.7 ile Aralık 2009'dan bu yana en yükseğine çıkardı. Yen, euro karşısında yüzde 0.6 primlenerek 129.43'e yükseldi. Euro yüzde 0.1 güçlenerek 1.3236 dolara ulaştı.

Yen bu hafta euro karşısında yüzde 2.8 değer kaybederek, BOJ'un öngörülmedik teşvik paketini açıkladığı 5 Nisan'dan bu yana en büyük düşüşünü kaydetti. Euro, dolar karşısında bu hafta yüzde 0.8 değer kaybetti.

MSCI Asya Pasifik Endeksi yüzde 1.5 düşmesinin ardından büyük değişiklik kaydetmedi.