Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Dünya genelinde gelişen ülkeler milyar dolarlık tahvil satışlarını borçlanma maliyetlerinin 2008 yılından bu yana en yüksek tırmanışı gerçekleştirmesinin ardından ya iptal ediyor ya da miktarda indirime gidiyor.

Romanya Maliye Bakanı dün piyasa volatilitesinden dolayı 7 yıllık tahvil ihalesinde bütün teklifleri reddederken, Güney Kore enflasyon bağlantılı tahvil ihalesinde planlananın yüzde 10'undan daha az bir miktar elde edebildi. Öte yandan Rusya ruble denominasyonlu 15 yıllık tahvil ihalesini iptal ederek bu ay 2. kez tahvil ihalesi iptali gerçekleştirdi, Kolombiya ise 20 yıllık peso denominasyonlu tahvil ihalesini yüzde 40 oranında düşürdü.

Yatırımcıların gelişen piyasalardan son 2 yılın en büyük çıkışını gerçekleştirmesiyle tahviller, hisseler ve Dövizlerde yaşanan düşüş kredilerde daralmaya yol açıyor. Yerel para birimi üzerinden işlem gören gelişen piyasa tahvilleri bu ay 75 baz puan yükselerek yüzde 6.5'e çıktı ve son 5 yılın en büyük yükselişini gerçekleştirdi.

Marketfield Asset Management Başkanı Michael Shaoul, "Yerel para birimi üzerinden tahvil işlemleri yapmak çok daha zor çünkü hiçkimse istemiyor ve biraz talep görülmesinin muhtemel olduğu ABD doları çok daha pahalı hale gelecek" yorumunu yaptı.