Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

ABD'deki batmasına izin verilemeyecek kadar büyük banka sorununa değinen Dallas Fed Başkanı Richard Fisher, en büyük Amerikan bankalarına hükümet tarafından verilen "örtülü" desteğin, bu kuruluşların aşırı risk almasına neden olan bir eşitsizlik olduğunu savunarak, bankaların batmasına izin verilmesinin gerektiğini söyledi.

En büyük finansal kuruluşların, birimlerinin her biri hızlandırılmış iflasa karşı hazır olacak şekilde yapılandırılmasının gerektiğini savunan Fisher, Temsilciler Meclisi Finansal Hizmetler Komitesi için hazırladığı konuşmasında kreditörlerin, yatırımlarının hükümet garantisinde olmayacağı konusunda bilgilendirilmesinin gerektiğini belirtti.

Merkez bankasındaki "batmasına izin verilemeyecek kadar büyük" (TBIF) bankalar konusunda en sert eleştirileri yapan isimlerden biri olan Fisher, hükümetin finansal sistemi korumak için en büyük bankaları parçalara bölmesinin gerektiğini dile getirdi.

Dev bankaların, küçüklere kıyasla TBIF avantajına sahip olduğunu ileri süren Fisher, 2010'daki Dodd-Frank yasasının, büyük bankaların, ekonominin tam olarak işlemesi için kritik önem taşıdığı ve kurtarılmayı hakettiği sistemdeki sorunları gidermediğini savundu.

ABD'nin en büyük ve en karmaşık bankalarının Amerikan ekonomisi için tehdit oluşturabileceğini söyleyen Fisher, "yasakoyucuların rakiplerin düzenleme maliyetlerini düşürerek, dev bankaların iflasının kötü sonuçlarını minimuma indirerek ve innovasyonu destekleyerek alanı eşit bir oyun alanı hâline getirmesi gerektiğini" savundu.