Advertisement
GÜNCEL / SİYASET ABONE OL

Devlet Opera ve Balesi Başrejisörü ve Uluslararası İstanbul Opera Festivali'nin sanat yönetmeni Yekta Kara, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yılın en sıcak günleri yaşanmasına rağmen salonun kaliteli bir seyirci kitlesi tarafından doldurulduğunu belirterek, "Festival İstanbul'a yakıştı" dedi.

Eseri, bestekarın ve libretto yazarının mesajına sadık kalarak modernleştirdiğini söyleyen Kara, operanın bir elit sanatı değil, yediden yetmişe herkese hitap eden bir sanat olduğunu kaydetti.

Değişimin Rigoletto'nun özünde olduğunu vurgulayan Kara, "Eseri asıl mesajına sadık kalarak 1920'lerin Napoli'sine taşıdım. Napoli mayfanın merkeziydi. Kadının metalaştırıldığı erkek egemen bir kültürü temsil ediyordu" şeklinde konuştu.

Verdi'nin "altın çağ yapıtı" olarak kabul edilen eseri, Ankara Devlet Opera ve Balesi sanatçıları sahneledi, orkestrayı Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürü Prof. Dr. Rengim Gökmen yönetti.

Konusu ve librettosu Victor Hugo'nun "Kral Eğleniyor" adlı eserine sadık kalınarak Francesco Maria Piave tarafından oluşturulan operada "Gilda" rolünde, festivalin onur konuğu ünlü soprano Ekaterina Siurina sahne aldı.

Festival kapsamında İstanbul Opera ve Balesi, ünlü barok besteci Antonio Vivaldi'nin duru ve zarif anlatısını seyirciyle buluşturacağı "Yıldırım Bayezid" operasını, 27 ve 29 Haziran'da Kadıköy Süreyya Operası Sahnesi'nde sergileyecek.

Geçen yılki festivalde ilk kez sahnelenen ve yoğun ilgi gören eser, Osmanlı Padişahı Yıldırım Bayezid'in Timur Han'la olan güç savaşını konu ediniyor.

Festivalin 1 Temmuz'da gerçekleştirilecek "Viva Verdi" gala konserine, Roberto Abbado şefliğinde bariton Maroco Vratogna, tenor Stefano Secco, tenor Marco Berti ve soprano Aleksandra Kurzak solist olarak katılacak.

Samsun Devlet Opera ve Balesi tarafından 3-4 Temmuz'da gerçekleştirilecek iki temsille, Viyanalı ünlü besteci W.A. Mozart'ın ünlü "Saraydan Kız Kaçırma" operası, Yekta Kara'nın rejisiyle Topkapı Sarayı'ndan sanatseverlere seslenecek.

- Türkiye-Hollanda ilişkilerinin 400. yılı anısına "Lale Çılgınlığı"

Türkiye-Hollanda ilişkilerinin 400. yılı anısına Ali Hoca tarafından bestelenen "Lale Çılgınlığı" (Tulipmania) operasının librettosu Şefik Kahramankaptan'a ait. Birinci perdesi Hollanda'da, ikinci perdesi İstanbul'da geçen eser, Antalya Devlet Opera ve Balesi tarafından 28 Haziran'da Bahçeşehir Kültür ve Sanat Merkezi'nde sahnelenecek.

4. Uluslararası İstanbul Opera Festivali, 7-8 Temmuz'da IV. Murat operasının Samsun Devlet Opera ve Balesi tarafından Topkapı Sarayı'nda temsiliyle sona erecek.