Advertisement
PİYASALAR ABONE OL

Sermaye Piyasası Kurulu Başkanı Vahdettin Ertaş, Bloomberg HT Haber Koordinatörü Ali Çağatay'ın sorularını yanıtladı.

Piyasalardaki son dalgalanmaların ardından aracı kurumların işlemlerine yönelik başlatılan inceleme hakkında konuşan Ertaş, "Türkiye Cumhuriyeti bir hukuk devleti. Güvenli bir yatırım ortamı tesis etme gayretindeyiz. Öyle olmasaydı, hisse senetlerinin yüzde 65'ine yabancılar sahip olmazdı. Küresel sermayeye güvenle yatırım yapacak ortamı sağlamak hedefimiz" dedi.

20 Mayıs'ta başlayan işlemler ilgili bazı aracı kurumlardan bilgi istediklerini kaydeden Ertaş, Bazı kriterlere göre bilgi istedik. Bu kriterler hakkında şu anda bilgi veremem. Bilgi istediğimiz kurumlar, piyasa işlem yapan kurumların yüzde 93'ünü temsil ediyor" dedi.

SPK Başkanı Ertaş sözlerini şöyle sürdürdü:

"Türkiye not artışıyla yeni bir sürece girdi. Yüzde 2 civarında şüpheli işlem hacmi var. Bu incelemenin olumlu sonuçlarının olumlu yansıyacağını düşünüyorum. Amacımız doğru işlem yapanları tedirgin etmek değil. Doğru işlem yapanlara daha iyi bir zemin temin etmek hedefimiz. Piyasanın araştırmaya son derece olumlu tepki vereceğini düşünüyorum. Yanlış işlem oranının yüzde 1-2 olduğunu düşünüyoruz."

-"Çalışanın hatasını tüzel kişilikten ayırmamız lazım"-

Aracı kurumlarda çalışanlarla ilgili özel bilgi de istediklerini söyleyen ertaş, "Cezai işlem için kurum ve çalışan arasında ayrım yapmalıyız. Bir çalışanın hatasını tüzel kişilikten ayırmamız gerek. Bilgi istemek için kriterlerimiz var, o yüzden bazı kurumlardan bilgi istedik. Bu kriterlerin neler olduğunu açıklamak şimdilik sağlıklı olmaz. Bilgi istediğimiz kurumların da kriterleri var. Cezanın şahsiliğini dikkate alarak işlem yapıyoruz. " dedi.

Aracı kurumun yanlış yapma iradesi varsa, incelemenin tüzel kişilik üzerinde olacağına dikkat çeken Ertaş, Ama bireysel yanlış varsa, bunu tüzel kişilikten ayırmamız lazım" değerlendirmesinde bulundu.

-"Tüm işlemleri inceliyoruz"-

Tüm işlemleri real time online incelediklerini belirten Ertaş, "İncelememiz hisse senetleri ile sınırlı . Döviz hareketlerini incelemiyoruz" dedi.

Yabancı yatırımcıların tedirgin olduğu yolundaki sorya karşılık ise, Ertaş, Olaya yerli ve yabancı diye bakmıyoruz. Yatırımcı olarak bakıyoruz. Yanlış yapmayanların tedirgin olmasına gerek yok. İncelememizin gayesi yatırımcıların güvenli işlem yapması. Piyasanın yüzde 99'undan olumlu tepki alıyoruz" dedi.

-"Kimseyi cezalandırma gayreti içinde değiliz"-

Kimseyi cezalandırma gayreti içinde olmadıklarını söyleyen Ertaş, "Yanlış yapanları ortaya çıkarmaya çalışıyoruz. Yanlış yorumlar incelemenin ayrıntılarının bilinmemesinden kaynaklanıyor." dedi.

İncelemenin ne zaman biteceğine ilişkin soruya karşılık, Ertaş, "Ne zaman sonuçlanacağı konusunda bir tarih vermem doğru değil. İnceleme sonuçlanınca kamuoyu ile paylaşacağız" dedi.