Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

ABD ekonomisi, vergilerin yükselmesi sonucunda hizmet sektöründeki harcamaların azalmasının etkisiyle ilk çeyrekte, ilk açıklanan rakamın altında büyüdü.

ABD'nin gayrı safi yurtiçi hasılası (GSYİH) ilk çeyrekte yüzde 1.8 büyüdü. Daha önce açıklanan rakama göre büyüme yüzde 2.4 seviyesindeydi. Ekonominin yüzde 70'ini kapsayan hanehalkı harcamaları, geçen ayki açıklanan yüzde 3.4'lük artıştan yüzde 2.6 artışa revize edildi.

ABD hanehalkı, gelir vergisindeki yüzde 2'lik artışın gelirlerde dört yılı aşkın sürenin en hızlı düşüşüne neden olmasının ardından, seyahat, yasal hizmetler, ve kişisel bakım harcamalarını azalttı ve ayrıca sağlık harcamalarını da düşürdü. Konut piyasasındaki sıçrama ve istihdam piyasasındaki iyileşme, harcamaların yılın ikinci yarısında muhtemelen artmasına neden olacak. Ekonomistler, bu durumu, ekonominin otomatik bütçe kısıntılarının olumsuz etkisi ile başa çıkmasının bir nedeni olarak gösteriyor.

New York'ta UBS Securities LLC başekonomisti ve GSYİH'nın yüzde 2.1 artacağı tahmininde bulunan Maury Harris, "Beklenenden daha yavaş bir başlangıç oldu," dedi ve ""İkinci yarı daha iyi olacak. Zira bankalar borç vermeyi daha kolay hale getiriyor" değerlendirmesinde bulundu.