Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(16:40'te güncellendi)

Altın New York'ta, fiyatların dün Ağustos 2010'dan bu yana en düşük seviyelerine gerilemesinin ardından mücevher, sikke ve külçe altın alımlarının artmasının desteği ile yükseldi.

Kitco Metals Inc. küresel işlemler direktörü Peter Hug, "Asya'da güçlü fiziki talep tekrar ortaya çıktı," dedi. Hindistan ve Çin, dünyanın en büyük altın tüketici ülkeleri. Fiyatların Nisan ayında ayı piyasasına girmesinin ardından, ABD'den Avusturya ve Avustralya'ya, sikke alımları sıçrama yaptı. Dün itibariyle, metal, iyileşen ABD ekonomisinin Fed'i teşvikleri azaltmaya yöneltebileceği spekülasyonu ile, bu yıl yüzde 27 düştü.

R.J. O’Brien & Associates kıdemli emtia brokerı Phil Streible, "İnsanlar Fed'in ne yapacağını anlayabilmek için daha fazla ekonomik veri bekliyor olabilir," dedi ve "Fiziki alımlar bir süredir vardı, ancak mücevher fiyatları düşüyor ve bu, daha fazla talebi tetikleyecek. Ayrıca madenlerin de bu fiyat seviyelerinde güçlüklerle karşılaştığını görüyoruz ve bu durum nihayetinde, bir miktar arz-talep sorunlarına yol açabilir. Tüm bu faktörler bugün altın fiyatlarına taban oluşturdu" şeklinde yorumda bulundu.

Ağustos vadeli altın kontratları, güniçinde yüzde 1.2 yükseldikten sonra, New York Comex piyasasında, yüzde 0.2 yükselerek, yerel saat ile 09:17'de, ons başına 1,232.80 dolara çıktı. Kontrat dün 1,221 dolara kadar düşerek 24 Ağustos 2010'dan bu yana en düşük seviyesini görmüştü.

Altın fiyatları, ABD'de tüketici harcamalarının Mayıs ayında sıçradığını ve işsizlik başvurularının geçen hafta azaldığını gösteren veriler sonrası kazançlarının önemli kısmını geri verdi. Fed, 19 Haziran'da yaptığı açıklamada, ekonomide iyileşmenin sürmesi durumunda, merkez bankasnın varlık alımlarını yavaşlatabileceğini kaydetmişti.

Amsterdam'da ABN Amro Group NV emtia stratejisti Georgette Boele, "Altın kısa vadede ABD verilerine çok bağımlı" dedi.

(16:40'te güncellendi)