Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Avrupalı liderler bir yıl önce büyüme ve istihdam konularında "acil tedbir" vaadinde bulunmuştu; ancak o zamandan bu yana Euro Bölgesi ekonomisi durmaksızın daraldı ve işsizlik yüzde 11.4'ten yüzde 12.2'ye tırmanarak rekor kırdı.

Brüksel'de bugün 17:30'da başlayacak olan Avrupa Birliği zirvesine göre çözüm yine, büyüme ve istihdam konularında "acil tedbir."

Ne tahminciler ne de Euro Bölgesi'ndeki 19 milyon işsiz, "yenilenmiş" vaadin şimdi küresel ekonominin hız belirleyicileri ABD ve Çin'de artan faizlerle de birlikte borç krizi baskısı altındaki ekonomiyi düzelteceğine inanıyor.

Büyüme söylemlerinin tek başına büyüme getirmeyeceğini söyleyen Brükselli araştırma grubu Lisbon Konseyi'nin başkanı Paul Hofheinz, "1930'lardan kalma geleneksel altyapı teşviklerinin benimseneceği varsayımı hakim. Ancak bu bize büyüme getirmeyecek. Bu metod işlemiyor" dedi.

AB'nin önceki Haziran zirvesinden miras kalan ve gerçekleştirilmemiş vaadlerden en önemlisi, özellikle güney Avrupa'daki kredi ihtiyacı olan küçük ölçekli kuruluşlare kredi aktarılması için AB'nin proje finans kolu olan Avrupa Yatırım Bankası'nın (EIB) kullanılması şeklinde öne çıkıyor.