Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

ABD'de geçtiğimiz hafta beklenenden daha az işsizlik başvurusu gerçekleşirken, işverenlerin iyileşen ekonomik görünümle beraber işten çıkarmaları yavaşlattığı sinyali verdi.

İşsizlik başvuruları 22 Haziran'da biten hafta itibariyle 9,000 yükselerek 346,000 oldu. Bir önceki haftanın rakamı ise 355,000'e revize edildi. Bloomberg anketine katılan ekonomistlerin tahmin medyanı ise 345,000 olarak gerçekleşti.

İşçi sayısındaki azalmanın yavaşlaması, işverenlerin konut sektöründe yaşanan iyileşme ve tüketicilerin daha iyimser olmasıyla beraber güveninin arttığını gösteriyor. Satışlarda yaşanan artışlar firmaları daha fazla istihdam yaratmaları için teşvik edeceği gibi Fed'in parasal teşviği azaltmak için şart olarak sunduğu işsizlik oranının da düşmesine yardımcı oluyor.

TD Securities Inc. stratejisti Gennadiy Goldberg, "İşgücü denkleminin işten çıkarma tarafında makul bir iyileşme görüyoruz. Birçok firma çalışanlarını daha fazla çalıştırabilmenin yollarını arıyor. Yani ellerinde zaten var olan kapasiteyi kullanmaya çalışıyorlar" ifadelerini kullandı.

Endeks vadelileri işsizlik başvurusu verileri ve tüketici harcamalarının Mayıs ayında yükseldiğini gösteren verilerle beraber yükselişini devam ettirdi. Standard & Poor's 500 Endeksi Eylül vadelileri yüzde 0.6 yükselerek New York saatiyle 08:35'te 1,605.5 puan oldu.

Ekonominin yüzde 70'ini oluşturan hanehalkı harcamaları bugün açıklanan verilere göre yüzde 0.3 arttı.