Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Singapur merkezli Franklin Templeton'ın Gelişmekte Olan Piyasalar Grubu Başkanı Mark Mobius, yatırımcılara Türkiye'deki uzun dönemli fırsatlara odaklanmaları tavsiyesinde bulundu.

Ünlü yatırımcı Mobius kişisel bloğundan yaptığı açıklamada, Türkiye'nin son yıllardaki ekonomik başarılarına dikkati çekerek, şunları kaydetti:

"Türkiye'de Borsa geçen yıl yüzde 50,1 oranında yükselerek küresel piyasalarda en güçlü performanslardan birini sergiledi. Buna rağmen, Türkiye'ye yayılmış protestolara ilişkin yakın zamandaki bazı haberler, bazı yatırımcıları en azından kısa vadeli olarak ürkütmeye başladı.

Bu kısa vadeli politik rahatsızlıkların sonuncusu da olmayacaktır. Bu noktada yatırımcılara Türkiye'deki uzun dönem fırsatlara odaklanmanın ve kısa dönemli sorunlardan korkmamanın önemini hatırlatmak istiyorum."

Franklin Templeton Fonu'nun İstanbul'daki Yöneticisi Carlos von Hardenberg de, Türkiye ekonomisinden övgüyle bahsederek, "Türkiye'nin geçtiğimiz dönemde yabancı yatırımcıyı çekmesi, kamu mallarını özelleştirmesi ve İstanbul'a yeni köprü ve havalimanı gibi projelere imza atması son derece önemli" dedi.

Hardenberg, şunları ifade etti:

"Geçen yıl diğer gelişmekte olan ekonomilerden daha iyi performans sergileyen Türkiye için uzun vadeli bakış açımız pozitif. Türkiye hükümetinin özellikle yabancı yatırımları çekecek politikalar sunması açısında geçmiş performansı olağanüstü. Hali hazırda mevcut yatırım algısı pozitif konumda. Türkiye pozitif temelleri ile iftihar ediyor.

Türkiye'nin GSYH'sı 2002 yılından itibaren büyük oranda artış kaydederken, bankaları genel olarak iyi sermayelendirilmiş durumda ve Avrupa'nın birçok bölgesinden daha iyi konumda. Türkiye'nin faiz oranları da gelişmekte olan diğer ekonomilere oranla daha düşük."

Türkiye'nin son on yıl içerisinde bir yandan AB pazarı ile yakın bir ticaret ortağı haline gelmesinin yanında dinamik ihracat pazarları da oluşturabildiğine dikkat çeken Hardenberg, "Bu yıl Moody's bu yıl Türkiye'nin reytingini yatırım yapılabilir seviyeye çıkaran ikinci derecelendirme kuruluşu oldu. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) para birimini yönetmeyi başarabildi. Enflasyon da 1994'teki yüzde 120 oranından dikkate değer bir şekilde aşağılara çekildi" değerlendirilmesinde bulundu.

Türkiye'de Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın göstereceği liderliğinin önem taşıdığını belirten Hardenberg, Türkiye'nin reformlarını gerçekleştirmesi ve Avrupa Birliği üyelik sürecini devam ettirmesini gerektiğini kaydetti.

AA