Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Para piyasası oranlarının düşmesi ve hükümetin nakit sıkışıklığını gidermek için imarcıların finansmanını kolaylaştıracağı spekülasyonu üzerine Çin Borsası 4 yılın en düşüğünden geri sıçradı.

Çin'in en büyük imar şirketleri China Vanke Co. ve Poly Real Estate Group Co. yüzde 5'in üzerinde kazançla emlak hisseleri endeksinin 4 aydaki en büyük kazancına öncülük etti. China Merchants Bank Co. ve China Minsheng Banking Corpo., gösterge para piyasası faizinin 2011'den bu yana en sert düşüşünü kaydetmesinin ardından yüzde 2.6'nın üzerinde primlendi. Çİn Merkez Bankası Başkanı Zhou Xiaochuan nakit sıkışıklığının ortaya çıkmasından bu yana yaptığı ilk açıklamasında hükümetin piyasalardaki istkrarı koruyacağı ve doğru zamanda politikalarını ayarlayacağını söyledi.

İmarcıların refinansman için yeni hisse veya tahvil satabileceği spekülasyonu olduğuna dikkat çeken Dazhong Insurance Co.'nun fon yöneticilerinden Wu Kan, bunun amacının muhtemelen nakit sıkışıklıuğı çeken imarcılara yardımcı olmak ve ekonomide istikrarı sağlamak olduğunu ifade etti.

Şanghay Bileşik Endeksi yüzde 0.9 kazança 1,966.83 puana çıkarak, Mayıs 2011'den bu yana en büyük 5 günlük kaybını yüzde 5.1'e indirdi. Endeks dün Ocak 2009'dan buyana en düşük seviyesinden kapandı. CSI 300 Endeksi yüzde 1.7 artışla 2,197.56 puana çıkarken, Hang Seng China Enterprises Endeksi de yüzde 1.1 yükseldi.

Şanghay endeksi bu ay yüzde 15 düşüşle Ağustos 2009'dan bu yana en sert aylık kaybına işaret etti. Endeksteki düşüşte yüksek sermaye maliyetlerinin ekonomik büyümeyi olumsuz etkileyeceği endişesi etkili oldu.