Advertisement
GÜNCEL / SİYASET ABONE OL

Suriye'nin kıdemli ekonomi bakanı Kadri Cemil, batının ambargolarını aşmaya çalışan Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad'ın tüm işlerini riyal, ruble ve yuanla yapmasıyla birlikte İran, Rusya ve Çin'in ülkenin savaştan tahrip olan ekonomisini desteklediğini söyledi.

Suriye'nin en büyük 3 müttefiğinin petrolde aylık 500 milyon dolar vererek ve kredi hatlarını genişleterek uluslararası finansal işlemleri desteklediğini anlatan Suriye Başbakan  Yardımcısı Cemil, Financial Times'a verdiği röportajında, mütteffiklerinin, kendi ifadeleriyle Suriye lirasını batırmayı hedefleyen "dış mihraklara" karşı verdiği mücadeleye de yardımcı olacağını ileri sürdü.

Financial Times, Cemil'in derinleşen ekonomik krize ilişkin yaptığı hırçın açıklamaların, son dönemdeki savunma kazançları ve en büyük uluslararası destekçilerin sağlam bir şekilde yanında olmayı sürdürdüğü inancı üzerine kurulu olan rejimin güvende olduğu gösterisini andırdığını söylüyor.

"Arkanızda Ruslar, Çinliler ve İranlılar'ın olması o kadar kötü bir şey değil" diyen Cemil, bu 3 ülkenin Suriye'ye siyasi, askeri ve ekonomik olarak yardımcı olduğunu dile getirdi.

Cemil, Suriye'nin Tahran ile gıda ve petrol ürünü ithalleri için sınırsız kredi hattına sahip olduğunu ve Şam'ın de kriz öncesindeki batılı para birimleriyle işlem yapma hatasını düzelttiğini söyledi.