Perakende fiyatlar İstanbul'da % 0,20 arttı
İTO'ya göre, İstanbul'da Haziran ayında perakende fiyatlar yüzde 0,20, toptan fiyatlar yüzde 0,81 oranında arttı
İstanbul'da Haziran ayında perakende fiyatlar yüzde 0,20, toptan fiyatlar yüzde 0,81 oranında arttı.
İstanbul Ticaret Odası'nca (İTO) İstanbul ili için hazırlanan 1995 bazlı Ücretliler Geçinme İndeksine göre, Haziran ayında perakende fiyatlar aylık yüzde 0,20, Toptan Eşya Fiyatları İndeksine göre toptan fiyatlar ise aylık yüzde 0,81 oranında artış gösterdi.
İstanbul Ticaret Odası'nca hazırlanan Fiyat İndekslerinin 2013 yılı Haziran ayının bir önceki yılın aynı ayı ile mukayesesinde perakende fiyatlar yüzde 8,82, toptan fiyatlar yüzde 6,40 oranında yükseliş kaydetti.
Söz konusu indekslerde yirmi dört aylık serilerden oluşan yıllık ortalama artış hesabına göre 2013 yılı Haziran ayında 1995 bazlı Ücretliler Geçinme İndeksi yıllık ortalama yüzde 8,83, Toptan Eşya Fiyatları İndeksi ise yıllık ortalama yüzde 5,48 oranında artış gösterdi.
İstanbul'da ilkbahar-yaz dönemi yeni sezon ürünlerinin piyasaya girmesiyle giyim harcamaları grubunda yer alan maddelerin tüketim ağırlıklarının değişmesinin yanı sıra, ev eşyası, konut, sağlık ve kişisel bakım harcamaları gruplarında yer alan bazı ürünlerin fiyat hareketleri bu ay ki enflasyonun belirleyicileri oldu.
İstanbul Ticaret Odası (İTO) verilerine göre, perakende fiyat hareketlerinin göstergesi olan ve 2013 mayıs ayında yüzde 1,13 oranında artış gösteren 1995 bazlı İstanbul Ücretliler Geçinme İndeksi, haziran ayında yüzde 0,20 oranında artış gösterdi. Söz konusu bu oran haziran ayları itibariyle son beş yılda yaşanan tek artış oranı olarak dikkati çekti.
İlkbahar-yaz dönemi yeni sezon ürünlerinin piyasaya girmesiyle giyim harcamaları grubunda yer alan maddelerin tüketim ağırlıklarının değişmesinin yanı sıra, ev eşyası, konut, sağlık ve kişisel bakım harcamaları gruplarında yer alan bazı ürünlerin fiyat hareketleri bu ay ki enflasyonun belirleyicileri oldu.
2013 haziran ayında ev eşyası harcamalarında yüzde 5,55, giyimde yüzde 3,85, sağlık ve kişisel bakımda yüzde 0,23, konut harcamalarında yüzde 0,12 oranlarında artış kaydedildi. Aynı dönemde gıda harcamaları grubunda ise yüzde 1,03 oranında azalış olurken, ulaştırma ve haberleşme, kültür, eğitim ve eğlence ile diğer harcamalar gruplarında fiyat değişimi kaydedilmedi.
2012 yılı haziran ayında yüzde 10,63 olan yıllık perakende fiyat artış oranı, 2013 yılının aynı ayında yüzde 8,82 oldu. Yıllık ortalama artış oranı ise son yedi aydan bu yana düşüş eğilimini devam ettirerek 2013 Haziran ayında yüzde 8,83 olarak gerçekleşti.
- Toptan eşya fiyatları-
Toptan fiyat hareketlerini yansıtan ve 2013 mayıs ayında yüzde 0,24 oranında artan Toptan Eşya Fiyatları İndeksi haziran ayında yüzde 0,81 oranında artış gösterdi.
Gıda maddeleri grubunda yer alan bazı maddelerin mevsimselliğe bağlı fiyat hareketlerinin yanı sıra, madenler ile inşaat malzemeleri gruplarındaki bazı ürünlerin döviz kuruna bağlı fiyat artışları, petrol ürünlerine yapılan yukarı yönlü fiyat ayarlamaları bu ay ki artışın ana nedenlerini teskil etti.
Haziran ayında gıda maddelerinde yüzde 1,80, yakacak ve enerji maddelerinde yüzde 1,32, madenler grubunda yüzde 0,90, inşaat malzemelerinde yüzde 0,75 oranında artış kaydedildi. Kimyevi maddeler grubunda yüzde 2,43, işlenmemiş maddelerde ise yüzde 0,15 oranında azalış görüldü. Mensucat grubunda ise fiyat değişimi kaydedilmedi.
2012 Haziran ayında yüzde 9,09 olan yıllık toptan fiyat artış oranı, 2013 yılı haziran ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 6,40, yıllık ortalama artış oranı ise yüzde 5,48 olarak gerçekleşti.
- İTO değerledirmesi-
Açıklamada, ABD ekonomisindeki düzelme nedeniyle Fed'in parasal genişlemeye son vermek amacıyla 2013 yılında tahvil alımını azaltacağı, 2014 yılında ise durduracağı kararını almasının yeni gelişmekte olan borsalarda, ayrıca Çin Merkez Bankası'nın yarattığı likitide bolluğunu azaltma gayretlerinin güçlü borsalarda sıkıntılar yaratığı anımsatıldı.
Bu durumun küresel ekonomide likitide sıkışıklığına işaret ettiği vurgulandı.
Küresel ekonomiye ilişkin gelişmelerin Türkiye'de faiz ve döviz kurlarını artırdığı, sermaye çıkışına neden olduğu, mali ve finansal politikaları etkilediği belirtilen açıklamada, gerek uluslararası piyasalarda ve gerekse yurtiçi emtia ve enerji fiyatlarında oluşabilecek baskıların enflasyon üzerindeki olumsuz etkisine devam edebileceği öngörüldü.
AA