Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Para piyasası fonlarının finansal sisteme risk arz etmeye devam ettiğine ve en büyük bankalardaki "batmasına izin verilemeyecek kadar büyük" algısının olduğuna dikkat çeken New York Fed Başkanı William C. Dudley, Fed'in regülasyon hamlelerinin hâlen sonlanmadığını ifade etti.

Küresel finansal sistemdeki istikrarın artırılmasında önemli ilerleme kaydettiklerini dile getiren Dudley, ancak finansal sistemin şokleri absorbe edecek ve ekonomik büyüme ve istihdam için kredi sağlayabilecek kadar dirençli olması için daha fazla hamlenin gerektiğini söyledi.

Dudley, para ve ekonomi politikalarına değinmeden, "Merkez bankası, büyük ve karmaşık finansal kuruluşlarının topluma olan maliyetini azaltmak için daha fazla çaba sarfetmeli" yorumunda bulundu.

Fed ve diğer banka kuruluşlarındaki politika yapıcılar, Başkan Obama'nın 3 yıl önce imzalaladığı ABD'nin Büyük Depresyon'dan bu yana en kapsamlı finansal düzenlemesi olan Dodd-Frank Yasası'nın şartlarını hâlen uygulamaya çalışıyor.

Fed yetkilileri ve Amerikalı yasakoyucular, büyük bankaların vergi mükelleflerinin parasıyla kurtulmasına neden olacak riskleri sınırlamanın yeni yollarını tartışıyor. Merkez bankası güvenlik ağını sınırlamak ve büyük bankaların bilanço tablolarının genişlemesini kontrol altına almaya çalışırken senatörler, sermaye standartlarını sıkılaştıracak yasalar üzerine görüşüyor.