Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Avustralya dolarındaki düşüşün devam edebileceğini ve ekonomiyi dengelemeye yardımcı olabileceğini söyleyen Avustralya merkez bankası, politika faizini rekor düşük seviyede bıraktı.

Avustralya Merkez Bankası Başkanı Glenn Stevens ve yönetim kurulu yüzde 2.75'te tutma kararı verdi. Bloomberg anketine katılan 28 ekonomistin 25'i bu hamleyi bekliyordu. Avustralya doları Sidney saati ile 14:39'da 91.79 Amerikcan centinden işlem gördü.

Avustralya dolarının yüksek seviyelerde seyretmeyi sürdürdüğünü söyleyen Stevens, kurun zamanla daha fazla düşerek, ekonomik büyümenin  yeniden dengelenmesine yardımcı olacağını belirtti.

Bankanın 2011'den  bu yana yaptığı yzüde 2'lik faiz indirimi bir yandan emlak piyasasını desteklerken, diğer tarafta Avustralya dolarının geçtiğimiz çeyrekteki yüzde 12'lik düşüşü imalat beklentilerinin desteklenmesine yardımcı oldu. Politika yapıcılar maden yatırımlarının azalmasıyla istihdamı desteklemek için büyümeyi, inşaat gibi istihdam yoğunluklu sektörlere kaydırmaya çalışıyor.

Avustralya dolarının Haziran'daki toplantıdan bu yana daha fazla düştüğünü söyleyen Citigroup Inc.'in kıdemli ekonomistlerinden Paul Brennan, "Eğer böyle devam ederse ekonomik büyüme düşüncelerini destekleyecek. Yerel veriler de beklentilerin üzerinde geldi" dedi.